رفتن به محتوای اصلی
x

از 1800 عامل عفونی بیماری زا در انسان، ۵۰ درصد آنها جزء عوامل عفونی قابل انتقال از دام به انسان است

 به بهانه روز جهانی هاری(6مهرماه)، پایگاه خبری وبدا در گفتگو با دکتر شهرام موحدی مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان، درباره نقش سازمان دامپزشکی در سلامت جامعه و همچنین اشتراکات علمی، اجرایی و قانونی فی‌مابین دانشگاه علوم پزشکی و سازمان دامپزشکی، پرداخت .

 در این گفتگو مدیرکل دامپزشکی استان  اظهار داشت: خدمات دامپزشکی کشور حدود یک قرن سابقه فعالیت دارد که در سال ۱۳۰۴ با تشکیل «مؤسسه دفع آفات حیوانی »آغاز بکار کرد و در سال ۱۳۵۰ رسما قانون سازمان دامپزشکی کشور به تصویب رسید.

وی با اعلام اینکه بر اساس قانون مصوب مجلس، پیشگیری، مقابله و مبارزه با بیماری‌های دام از وظایف دامپزشکی تعیین شده، افزود: در سال بیش از ۱۳ میلیون نوبت واکسیناسیون در دامهای گوناگون، بیش از ۲۵۰ هزار گاو تحت عملیات تست سل و بیش از ۲۰ هزار قلاده سگ علیه بیماری واکسینه می شوند.

وی نظارت بر فرآورده های پروتئینی را یکی از وظایف مشترک بین اداره کل دامپزشکی و دانشگاه علوم پزشکی عنوان کرد و افزود: در طول سال حدود ۴۰ میلیون دلار ارزش صادرات فراورده خام دامی از استان اصفهان است که نظارت علمی و تاییدیه سلامت این تولیدات برعهده دو دستگاه می باشد.

دکتر موحدی به انجام فعالیتهای دانش بنیان به صورت مشترک بین دو ارگان اشاره کرد و افزود: نخستین لاپاراسکوپی در حیوانات، نخستین پیوند قلب، قرنیه و مواردی از این دست، همچنین تمام آزمایشات دارویی و درمانی برای انسان در ابتدا روی دام و حیوانات انجام می‌گیرد.

وی با اشاره به اینکه در یک دوره‌ای سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که دوران بیماری‌های عفونی به اتمام رسیده و جهان وارد دوران بیماری هایی مثل مشکلات روحی روانی، قلبی و عروقی و تغذیه‌ای شده‌است در حالی که بروز بیماری کرونا که منشأ اولیه آن خفاش بود، نشان داد که هنوز بیماری های زئونوز یا قابل انتقال از دام به انسان می تواند بسیار خطرناک باشد.

وی ادامه داد: از 1800 عامل عفونی بیماری زا در انسان،  حدود ۵۰ درصد آنها جزء عوامل عفونی قابل انتقال از دام به انسان است.

مدیر کل دامپزشکی استان اصفهان شعار سازمان بهداشت جهانی را « یک جهان و یک سلامتی » عنوان کرد و افزود : بر اساس این شعار، سلامتی انسان، حیوان، محیط زیست و گیاهان به یکدیگر وابسته است، از این جهت نقش دامپزشکی در تأمین سلامتی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.

وی به 31 کشتارگاه دام و ۶ هزار مرکز عرضه فراورده خام دامی اشاره کرد و افزود: همه ساله بیش از ۶۶ میلیون قطعه طیور وارد کشتارگاه های صنعتی طیور استان می شوند و نظارت بر سلامت طیور و مراحل ذبح و آماده سازی همگی بر عهده سازمان دامپزشکی است .

دکتر موحدی گفت: در حوزه سلامت نگاه عمیقی به دامپزشکی نشده و جامعه پزشکی شناخت و درک درستی از خدمات و توان علمی دامپزشکی ندارند و این مهم نیازمند تعامل قوی‌تری بین دو ارگان است.

گفتنی است که در حال حاضر ۱۷۰۹ بیماری شناخته شده در جهان وجود دارد که از این تعداد ۸۳۲ بیماری یعنی ۴۹ درصد این تعداد بین انسان و دام مشترک است. که در این میان بیماری هاری یکی از شناخته شده ترین این بیماریها محسوب می شود. اما تب کریمه کنگو، کرونا، آنفولانزای حاد پرندگان، تب مالت، سالک، کیست هیداتیک، سیاه زخم و بسیاری بیماریهای دیگر نیز در این دسته بندی قرار می گیرند.

همچنین از بین ۱۵۶ بیماری نوظهور و نوپدید شناخته شده ۱۱۴ مورد بین انسان و دام مشترک است که بطور مثال می توان به سارس، ابولا، آنفولانزای مرغی و کرونا اشاره نمود.