به مناسبت روز جهانی مردان/ مردان، تغذیه و سرطان پروستات
روز 28 آبان به نام روز جهانی مردان نامگذاری شده است .یکی از سرطانهای شایع در مردان، سرطان پروستات است. علل سرطان پروستات تا حد زیادی ناشناخته است. اما برخی موارد می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
به گزارش وبدا، پیام های آموزشی تغذیه به مناسبت روز جهانی مردان به شرح زیر است:
با افزایش سن، احتمال ابتلا به سرطان پروستات افزایش می یابد. بیشتر موارد در مردان 50 ساله یا بالاتر ایجاد می شود. به دلایلی که هنوز مشخص نشده است، سرطان پروستات در مردان سیاه پوست بیشتر و در مردان آسیایی کمتر شایع است. مردانی که پدر یا برادرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند، خودشان در معرض خطر بالاتری هستند. تحقیقات اخیر همچنین نشان می دهد که چاقی خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد.
تغذیه یکی از فاکتور های مهم برای سلامت نگه داشتن ارگانهای مختلف بدن از جمله پروستات است. امروزه می دانیم که در درمان و پیشگیری از بیماری سرطان، تغذیه نقش مهمی ایفا می کند و تحقیقات ارتباط بین رژیم غذایی و پیشگیری یا کاهش تهاجمی سرطان را تایید می کند.
به گفته انجمن سرطان آمریکا، با توجه به اینکه انتظار می رود تشخیص سرطان در مردان تا 84 درصد افزایش یابد و مرگ و میر ناشی از سرطان تا سال 2050 ، تا 93 درصد افزایش یابد، اضافه کردن این غذاها به منوی روزانه شما ممکن است مفید باشد.
بهترین غذاها برای سلامت پروستات
یک غذای جادویی برای سلامت پروستات وجود ندارد، اما برخی غذاها و الگوهای غذایی فوایدشان را نشان داده اند. برای کمک به پیشگیری یا مدیریت سرطان پروستات، بهترین گزینه شما یک رژیم غذایی سالم غنی از گوجه فرنگی پخته، سبزیجات چلیپایی، انواع توت ها، ماهی های چرب، قهوه و چای سبز است.
هم برای سلامت پروستات و هم برای سلامت کلی، مصرف گوشت های قرمز و فرآوری شده، الکل، غذاهای فرآوری شده، غذاهای حاوی چربی های اشباع شده و غذاهای با مقادیر بالای قند افزوده را محدود کنید.حتی تغییرات کوچک، مانند خوردن گل کلم یا کلم بروکلی سه بار در هفته به جای یک بار در هفته، می تواند تفاوت ایجاد کند.
گوجه فرنگی پخته شده
همه گوجه فرنگی ها حاوی لیکوپن هستند، یک آنتی اکسیدان قوی که ممکن است اثر محافظتی در برابر سرطان پروستات در انسان داشته باشد. پختن گوجه فرنگی لیکوپن را که در دیواره های سلولی آن است را سست می کند تا جذب آن آسان تر شود. برخی از مطالعات نشان می دهد که مردان مبتلا به سرطان پروستات که گوجه فرنگی پخته شده مصرف می کنند کمتر در معرض خطر پیشرفت سرطان هستند. متخصصان ارولوژی در دانشگاه کالیفرنیا-سانفرانسیسکو دو وعده در هفته را توصیه می کنند. سایر غذاهای غنی از لیکوپن عبارتند از هویج، گریپ فروت، فلفل دلمه ای قرمز و انار.
گل کلم و کلم بروکلی
سبزیجات برای سلامت کلی مفید هستند اما سبزیجات چلیپایی به ویژه مانند کلم بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل، کلم و کلم پیچ، سرشار از فیبر، ویتامین، آنتی اکسیدان و سولفورافان هستند، یک ماده شیمیایی گیاهی که سموم را خنثی می کند، التهاب را کاهش می دهد و حتی رشد تومور را کند می کند. سولفورافان با کاهش خطر سرطان از جمله سرطان پروستات مرتبط است.
توت ها
توت فرنگی، توت سیاه، زغال اخته و تمشک منبع عالی دیگری از آنتی اکسیدان ها هستند که به خنثی کردن و حذف رادیکال های آزاد از بدن کمک می کنند. رادیکالهای آزاد در صورت عدم کنترل، میتوانند به DNA و سلولها آسیب برسانند که میتواند منجر به تغییرات سرطانی در سلولها شود.
ماهی قزل آلا
تحقیقات نشان میدهد که خوردن ماهی ممکن است خطر مرگ ناشی از سرطان پروستات را کاهش دهد، بهویژه ماهیهای غنی از اسیدهای چرب امگا 3 مانند سالمون. برخی از مطالعات نشان می دهد که ماهی های آب سرد - مانند سالمون، قزل آلا، شاه ماهی و ساردین – مفید ترین ماهی ها هستند. هر نوع که انتخاب می کنید، برای پخت آنها از روش سرخ کردن استفاده نکنید، زیرا این روش چربی های اشباع شده ناسالم را اضافه می کند و می تواند بر نسبت چربی های خوب (امگا-3) به چربی های مضر (امگا-6) تأثیر منفی بگذارد.
قهوه و چای سبز
مطالعات نشان می دهد که مصرف قهوه غنی از آنتی اکسیدان ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد. از آنجایی که قهوه بدون کافئین نیز فوایدی دارد، اعتقاد بر این است که اجزای قهوه غیر از کافئین ممکن است از آسیب سلولی جلوگیری کرده و التهاب را کاهش دهد. با این حال، کافئین بیش از حد می تواند عوارض جانبی از جمله بی خوابی، کم آبی بدن، سردرد و اضطراب ایجاد کند، بنابراین آن را در حد متعادل بنوشید.
مطالعات اپیدمیولوژیک و آزمایشگاهی و همچنین آزمایشات بالینی همگی ارتباطی بین مصرف چای سبز و کاهش خطر سرطان پروستات، محافظت در برابر اشکال تهاجمی بیماری، مهار رشد تومور و نقش بالقوه در کند کردن پیشرفت بیماری پیدا کردهاند.
غذاهایی که باید برای سلامت پروستات محدود شوند
طبق گفته مایوکلینیک، رژیمهایی که حاوی قند، چربی، گوشت قرمز و غذاهای فوقفرآوریشده، هستند و سبزی، میوه و غلات سبوسدار کمی دارند، باعث چاقی شده که عامل اصلی خطر سرطان و همچنین بیماری قلبی و سکته است.
گوشت قرمز و فرآوری شده
در یک رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز و گوشت های فرآوری شده، مانند سوسیس و کالباس ممکن است به طور مستقیم و غیرمستقیم خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد زیرا می توانند تعادل میکروبیوم روده را بر هم بزنند که بر سیستم ایمنی بدن تأثیر می گذارد. همچنین از کباب کردن گوشت روی شعله مستقیم و یا پختن آن در دمای بالا خودداری کنید، چون چربی را می سوزاند و مواد شیمیایی محرک سرطان را آزاد می کند.
غذاهای فرآوری شده
بسیاری از غذاهای فرآوری شده دارای مواد افزودنی و نگهدارنده بوده و فاقد مواد مغذی هستند که با خطر بالای سرطان پروستات مرتبط هستند. همچنین باید از مصرف غذاهای حاوی کلسترول و چربی زیاد مانند چیپس سیب زمینی و سیب زمینی سرخ کرده که دارای چربی های هیدروژنه(چربی های ترانس) هستند، اجتناب کنید. در استفاده از کره و لبنیات پرچرب مانند پنیر و شیر پرهیز کنید و همیشه به سراغ غذاهایی بروید که قند افزوده کمتری دارند.
قلب سالم، پروستات سالم
در اکثر مطالعات همبستگی بین رژیم غذایی و خطر ابتلا به سرطان پروستات دیده شده است. به همین دلیل است که یک رژیم غذایی گیاهی و سالم برای قلب در نهایت بهترین گزینه برای ارتقای سلامت پروستات و سلامت کلی شما است. انجمن قلب آمریکا توصیه میکند برای سلامت قلب و سلامت کلی، از یک رژیم گیاهی یا اصلاحشده گیاهی پیروی کنید که شامل برخی از گوشتهای بدون چربی است.
در یک مطالعه در سال 2024 که بر روی 2062 مرد مبتلا به سرطان پروستات غیر متاستاتیک انجام گرفت، مشاهده شد افرادی که بیشترین غذاهای گیاهی را مصرف کردند در مقایسه با افرادی که کمترین مقدارمحصولات گیاهی و بیشترین مقدار محصولات حیوانی را مصرف کردند، 47 درصد کمتر در معرض خطر پیشرفت سرطان پروستات بودند. این مطالعه همچنین نشان داد بیمارانی که رژیم غذایی آنها بر پایه محصولات گیاهی است کمتر مبتلا به سرطان پروستات تهاجمی شده اند.
تغییرات رژیم غذایی برای سلامت پروستات
توصیه می شود مصرف گوشت قرمز و گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس محدود شود. اغلب مردم به جای رعایت یک رژیم غذایی متعادل سالم برای تامین ریز مغذیهای مورد نیاز از مکمل استفاده می کنند. محققان دانشگاه هاروارد می گویند مکمل ها نمی توانند جایگزین غذا شوند و خطر ابتلا به سرطان یا سایر بیماری ها را کاهش نمی دهند و حتی ممکن است مضر باشند.
به عنوان مثال، در یک مطالعه با پیگیری 30 ساله بر روی 47240 مرد، که در سال 2020 منتشر شد، دیده شد افرادی که طی 15 سال بطور روزانه 75 میلی گرم مکمل «روی» مصرف کرده بودند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان تهاجمی و کشنده پروستات قرارگرفته بودند.
منبع: معاونت بهداشت وزارت بهداشت