اجرای طرح سه ساله غربالگری بیماری سل ویژه اتباع خارجی در اصفهان
کارشناس بیماری سل و جذام دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: طرح گلوبال فاند چند کشوری سل ویژه اتباع کشور افغانستان از سال ۲۰۲۲ در ده شهرستان منتخب استان اصفهان در حال اجرا می باشد و تا سال ۲۰۲۴ ادامه دارد.
در این طرح از ابتدای سال ۲۰۲۳ میلادی تاکنون حدود ۴۰ هزار نفر افاغنه از نظر بیماری سل غربالگری شدند و این امر منجر به تشخیص و شناسایی بیست بیمار مسلول ریوی شده است.
دکتر شیما سادات طلایی در گفتگو با خبرنگار وبدا اظهار داشت: با توجه به افزایش بار مهاجرت ها به خصوص مهاجرت اتباع کشور افغانستان به ایران علاوه بر طرح مذکور، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، طرح کارزار بیماریابی فعال سل در اتباع خارجی ( پاکستانی، افغانستانی و عراقی ) را در ۱۴ شهرستان در زمستان سال ۱۴۰۱ اجرایی نمود که کمک به سزایی در شناسایی و تشخیص بیماران مسلول ریوی نمود.
دکتر طلایی با بیان اینکه دو نوع بیماری سل (سل ریوی و سل خارج ریوی) وجود دارد و درمان سل خارج ریوی نسبت به سل ریوی اصولا طولانی تر می باشد، گفت: بیماری سل یک بیماری واگیردار است که با علائمی همچون سرفه بیش از دو هفته، کاهش وزن، خستگی و بی حالی، خلط و تنگی نفس، تعریق شبانه، درد قفسه سینه همراه است.
وی افزود: در سال گذشته بالغ بر ۲۴۸ مورد و امسال تاکنون بالغ بر ۱۰۱ مورد مسلول در سطح استان( شامل ایرانی و غیر ایرانی) شناسایی شده اند.
کارشناس بیماری سل و جذام دانشگاه اظهار نمود: ۴۶ درصد مبتلایان به سل را اتباع بیگانه تشکیل می دهند، لازم است کلیه بیماران مسلول شناسایی شده(ایرانی و غیرایرانی) تحت درمان شش ماهه با داروهای خط اول ضد سل و تحت نظارت مستقیم نیروهای بهداشت قرار گیرند. همچنین مصرف منظم دارو پس از دو هفته از شروع درمان، خطر واگیری این بیماری را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
وی با بیان اینکه در صورت عدم درمان، ۲۵ درصد احتمال مرگ و میر وجود دارد، افزود: تمامی خدمات تشخیص اولیه و درمان بیماری سل به صورت رایگان در مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاه های سلامت و خانه های بهداشت صورت می پذیرد.
شایان ذکر است بیماری سل در صورت تشخیص به موقع و درمان مناسب یک بیماری کاملا درمان پذیر می باشد. از نظر سن نیز بیشتر سالمندان وهمچنین جوانان و نوجوانان درگیر بیماری سل می شوند .