رفتن به محتوای اصلی
x

نقش خود مراقبتی در پیشگیری از ابتلا به بیماری های مشترک انسان و دام

11 تیرماه،  نشست خبری مشترک دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و شبکه دامپزشکی شهرستان اصفهان  با حضور سخنگو و مدیر روابط عمومی دانشگاه، مدیر گروه بیماری‌های واگیر معاونت بهداشتی، رییس شبکه دامپزشکی شهرستان اصفهان و کارشناسان همراه در ارتباط با شیوع بیماریهای مشترک انسان و دام در اصفهان برگزار شد.

به گزارش خبرنگار وبدا، دکتر رضا فدایی مدیر گروه بیماری‌های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه در این نشست با اشاره به اینکه سالانه بالغ بر 20 هزار نفر با مورد حیوان گزیدگی به مراکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مراجعه می کنند که این آمار نسبت به 5 سال گذشته 2 برابر افزایش داشته است.

وی با بیان اینکه بالغ بر 70 درصد موارد حیوان گزیدگی مربوط به گاز گرفتن سگ است افزود:در این مواقع بایستی افراد در همان ساعات اولیه برای دریافت واکسن به مراکز مربوطه مراجعه کنند.

وی اظهار کرد: بیشترین مورد گاز گرفتن سگ توسط سگ های ولگرد و بی صاحب صورت می گیرد هرچند سگ های خانگی که با رعایت تمام موارد بهداشتی نگهداری می شوند، در صوت گاز گرفتن بازهم فرد بخاطر پیشگیری از هاری باید برای دریافت واکسن اقدام کند.

مدیر گروه بیماری‌های واگیر معاونت بهداشتی با اعلام اینکه اقدامات پیشگیرانه در این حوزه باعث جلوگیری از مرگ سالانه  3 هزار و 500 نفر بر اثر بیماری هاری شده است، گفت: افزایش حیرت‌آور حیوانات ولگرد در معابر و نگهداری انواع حیوانات در منازل از جمله عوامل رشد موارد حیوان گزیدگی  شده است.

وی با بیان اینکه در هر شهرستان، یک مرکز بهداشتی برای تزریق واکسن هاری بطور شبانه‌روزی فعال است، تصریح کرد: مردم در صورتی که با هر نوع گاز گرفتگی، پنجه کشیدن و حتی لیس زدن توسط انواع حیوانات اهلی، خانگی و بدون صاحب مواجه شدند باید به مراکز بهداشتی مراجعه کنند تا در صورت تشخیص پزشک، واکسن هاری به آنها تزریق شود.

-مردم از مصرف فراورده‌های لبنی غیر پاستوریزه خودداری کنند

دکتر فدایی همچنین با تاکید بر اینکه از ابتدای سال تاکنون با مورد اثبات شده‌ای از ابتلا به بیماری تب "کریمه کنگو" در شهرستان های زیر پوشش این دانشگاه مواجه نشده‌ایم، خاطرنشان کرد: نمونه‌گیری‌هایی از برخی افراد مشکوک صورت گرفت اما جواب آزمایش همه آنها منفی بود.

وی با بیان اینکه پارسال ۶ مورد اثبات شده از ابتلا به تب کریمه کنگو در استان داشتیم که یکی از آنها جان باخت، افزود: خطر بیماری تب کریمه کنگو، دائمی است.

دکتر فدایی با بیان‌اینکه بیشتر افراد آلوده به تب کریمه کنگو بدلیل ذبح دام خارج از کشتارگاه و نداشتن لوازم حفاظتی به این بیماری مبتلا شده‌اند، افزود: مردم اگر روی پوست خود "کَنه" دیدند نباید آن را با دست لِه کنند زیرا ممکن است سبب انتقال بیماری به آنها شود.

مدیر گروه مبارزه با بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره "تب مالت" نیز توضیح داد: این بیماری ناشی از مصرف فراورده‌های لبنی غیر پاستوریزه مانند پنیر، سَرشیر و خامه محلی می باشد و با توجه به اینکه گرایش مردم به استفاده از لبنیات سنتی افزایش یافته است، افراد برای حفظ سلامت خود و جلوگیری از ابتلا به بیماری باید از لبنیات پاستوریزه استفاده کنند.

دکتر فدایی با تاکید بر اینکه بیماری تب مالت عوارض زیادی به همراه دارد، گفت: بطور متوسط هر سال بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ مورد ابتلا به تب مالت در استان ثبت می شود که البته میزان آمار واقعی حدود پنج برابر آن است.

سخنگو و مدیر روابط عمومی دانشگاه نیز در این نشست اظهار نمود: لازم است در موارد حیوان گزیدگی حتی اگر توسط حیوان خانگی باشد، به مراکز بهداشتی مراجعه شود.

دکتر پژمان عقدک با تاکید بر اهمیت خودمراقبتی در پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مشترک انسان و دام افزود: در برخی موارد افراد نسبت به توصیه‌ها و هشدارهای داده شده آگاهی دارند اما بدلیل نداشتن باورها و اعتقاد به بیماری های مشترک، آنها را رعایت نمی‌کنند و همین موضوع سبب بروز مشکلات متعدد می‌شود.