آغاز هفته ملی دیابت با شعار "با آموزش دیابت از فردای خود محافظت کنیم"
روز جهانی دیابت و آغاز هفته ملی دیابت، فرصت مغتنمی را برای برگزاری نشست خبری مشترک دانشگاه علوم پزشکی و موسسه خیریه دیابت اصفهان با اصحاب رسانه فراهم کرد ، بیماری که هر 30 ثانیه یک نفر را مبتلا و 2 نفر را به کام مرگ میکشاند .
به گزارش وبدا، شعار امسال سازمان بهداشت جهانی "با آموزش دیابت از فردای خود محافظت کنیم" انتخاب شده و محور برنامه های آموزشی حوزه سلامت قرار گرفته و در این راستا، جهت آموزش و آشنایی دانش آموزان با بیماری دیابت فراخوان " مسابقه انشاء نویسی دیابت" برای تمامی مقاطع ارائه شد.
رئیس هیئت مدیره موسسه خیریه دیابت اصفهان با بیان شمه ای از وضعیت دیابت در اصفهان گفت: یک سوم افراد بالای 30 سال در جهان دیابتی و پره دیابتی هستند.
وی با بیان اینکه یک سوم افراد بالای 30 سال در جهان دیابتی یا پره دیابتی هستند، گفت: در سال 2015 تعداد مبتلایان دیابت در جهان به 495 میلیون نفر رسید و این در حالی است که قرار بود تا سال 2025جمعیت مبتلایان به 500 میلیون نفر برسد.
دکتر محمد علی عطاری تاکید کرد: در صورت تداوم بی تحرکی و مصرف غذاهای پرکالری و زندگی پر استرس به طور قطع با شیوع بالا و نگران کننده بیماری مواجه خواهیم شد.
وی با اشاره به عادات بد غذایی و تغذیه ای گفت: مصرف شکر در ایران 5 برابر میانگین جهانی و نمک 2 برابر آن است که زمینه ساز بروز دیابت است.
دکتر عطاری با اشاره به اینکه 40 درصد دیابتی ها به عوارض چشمی دچار می شوند، ادامه داد: افراد دیابتی حدود 98 درصد به دیابت نوع 2 مبتلا هستند که خوشبختانه این نوع دیابت تا 95 درصد قابل پیشگیری اند و مشارکت در راستای پیشگیری دیابت اگر با هدایت دانشگاه علوم پزشکی و همکاری سازمانهایی همچون شهرداری، بیمه ها، بهزیستی، کمیته امداد، هلال احمر، تربیت بدنی، آموزش و پرورش، نهادهای فرهنگی و صدا و سیما صورت گیرد وهمه به میدان آموزش بیایند امکان کنترل دیابت به خوبی وجود دارد در غیر اینصورت تعداد کثیری بیماری قلبی، کبدی، چشمی، کلیوی، نابینایی و قطع عضو بر جامعه تحمیل خواهد شد و علاوه بر هزینه های سنگین درمان، عوارض وسیع اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بر دولت وارد خواهد شد.
وی با بیان اینکه دیابت علت عمده نارسایی کلیه، دیالیز و پیوند کلیه است، تصریح کرد: بیماران دیابتی دو تا سه برابر افراد عادی در بیمارستان بستری و دو برابر عامه جامعه گرفتار بیماری قلبی وعروقی می شوند.
رئیس هیئت مدیره موسسه خیریه دیابت اصفهان با شرحی از وضعیت دیابت در اصفهان تصریح کرد: 71.5 درصد زنان و 55 درصد مردان در سنین 45 تا 65 سال ، اضافه وزن دارند و این در حالی است که 22 درصد کودکان زیر 2 سال چاق هستند و بین 30 تا 40 درصد کل کشور به کبد چرب مبتلا هستند که با این روند تا 11 سال آینده 30 درصد مردم ایران دیابتی خواهند شد.
دکتر علی کچویی، استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی گروه غدد و متابولیسم دانشگاه و دیگر عضو هیئت مدیره موسسه خیریه دیابت اصفهان نیز در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه دیابت یک بیماری شایع، مزمن، پیش رونده، پر هزینه با عوارض جدی و قابل پیشگیری و کنترل است، گفت: تاریخ شروع بیماری بر هیچ پزشکی مشخص نیست و تنها تاریخی از ابتلای بیماری که میدانیم این است که تقریبا بین 8 تا 10 سال از بیماری دیابت گذشته و بسیاری اوقات از زمان درمان هم نیز گذشته و باعث استمرار عوارض دیابت بر مبتلایان می شود.
وی بیماری دیابت را چند عاملی خواند و افزود: پره دیابت ( یعنی کسی که در آستانه دیابت است ) مثل دیابتی ها عوارض قلبی و عروقی و احتمال سکته مغزی در آنها وجود دارد و با افزایش سن شیوع دیابت و پره دیابت نیز تشدید می شود.
عضو هیئت مدیره موسسه خیریه دیابت اصفهان با اعلام اینکه در جمعیت بالای 60 سال قند خون طبیعی به ندرت دیده می شود، تصریح کرد: بیماری دیابت با مداخله، قابل درمان است و با اصلاح عادات غذایی، کاهش مصرف غذاهای پرکالری، افزایش مصرف غذا با فیبر بالا و سبزیجات، مصرف حبوبات و پرهیز از فست فودها و افزایش ساعات ورزش روزانه می توان به کنترل دیابت رسید.
وی تصریح کرد: با کاهش 5 تا 7 درصد وزن، دیابت کنترل و مقاومت به انسولین شکسته می شود و اگر 15 درصد وزن را کاهش دهیم دیابت نوع 2 بهبود می یابد، در صورتی که فردی 500 قدم در روز راه برود شانس ابتلا به بیماری قلبی و عروقی در فرد کاسته و بین 3 تا 9 درصد حوادث قلبی و عروقی نیز کاهش می یابد.
دکتر کچویی گفت: پیاده روی تند بین 5 تا 6 دقیقه، 4 سال به طول عمر اضافه خواهد کرد.
وی از ارتباط دیابت با چاقی، فشارخون، چربی خون و اسید اوریک بالا ، تنبلی تخمدان در زنان و کبد چرب خبر داد.
مسئول کمیته علمی موسسه خیریه دیابت اصفهان با اشاره به اینکه در زمان حاضر انواع و اقسام دارو برای کنترل قند در دسترس است، افزود: با مصرف دارو تنها امکان کنترل قند و اختلالات متابولیک است اما بیماری درمان نمی شود.
دکتر رامش حسین خانی، مسئول بیماری دیابت در معاونت بهداشتی دانشگاه نیز در این نشست از رتبه 12 استان اصفهان در کشور از نظر شیوع بیماری دیابت خبر داد و گفت: این در حالی است که سال 95، اصفهان رتبه دوم کشور را در این حیطه داشته اَست.
وی افزود: دیابت سریع ترین بیماری مزمنی است که با سرعت بالا در دنیا در حال سرایت است.
مسئول بیماری دیابت در معاونت بهداشتی ادامه داد: دیابت در کشورهای خاورمیانه بیش از کشورهای اروپایی شایع است که شیوع آن را بیشتر در کشورهای عربی و سپس ایران شاهد هستیم.
وی افزود: در سند ملی بیماریهای غیر واگیردار و سند استانی مقرر شد طی بازه 10 ساله آمار مبتلایان به دیابت را ثابت نگه داریم ، اما این در حالی است که طی مطالعه انجام شده در سال 99، جمعیت مبتلایان به دیابت نسبت به سال 95 در استان اصفهان دو درصد افزایش و در سطح کشور، 4 درصد رشد داشته است.
وی ادامه داد: از 100 نفر مبتلا در اصفهان ، 14 نفر از بیماری خود بی اطلاعند و با غربالگری ها آگاهی مردم نسبت به دیابت افزایش یافته است.