در نیمه نخست امسال: اهدای عضو در اصفهان ۲۰ درصد افزایش یافت
مسئول واحد فراهمآوری اعضای پیوندی مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س)اصفهان گفت: اهدای عضو از بیماران مرگ مغزی در این استان در نیمه نخست امسال ۱۸ مورد بود که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۰ درصد افزایش یافته است.
دکتر مریم خلیفه سلطانی طی گفت و گویی افزود: نیمه نخست پارسال ۱۵ مورد اهدای عضو از بیماران مرگ مغزی در استان اصفهان انجام شد که ۳۸ عضو از آنها برداشت شد و این تعداد در ۶ ماه نخست امسال به ۱۸ مورد با ۴۰ عضو برداشت شده افزایش یافت.
وی با بیان اینکه اهدای عضو در نیمه نخست امسال از بیماران مرگ مغزی با گروه های سنی مختلف از کودک هفت ساله تا مرد ۶۱ ساله انجام شد، اظهار داشت: در مجموع نیز از ابتدای امسال تا کنون ۲۳ مورد اهدای عضو از بیماران مرگ مغزی با ۵۷ عضو برداشت شده در استان داشتیم.
دکتر خلیفه سلطانی با اشاره به اینکه سال گذشته بطور کلی ۲۵ مورد اهدای عضو از بیماران مرگ مغزی در استان اصفهان صورت گرفت، خاطرنشان کرد: امسال سه مورد اهدای قلب از افراد مرگ مغزی در استان داشتیم درحالی که پارسال فقط یک مورد اهدای قلب صورت گرفت.
وی ادامه داد: از قلب هایی که امسال از بیماران مرگ مغزی در اصفهان اهدا شد، ۲ مورد در بیمارستان شهید چمران اصفهان و یک مورد در تهران به بیماران نیازمند عضو پیوند زده شد.
وی یکی از دلایل عمده برای افزایش آمار اهدای عضو از بیماران مرگ مغزی را کاهش همهگیری بیماری کووید-۱۹ در جامعه دانست و تصریح کرد: با این حال هنوز هم با مواردی مواجه هستیم که به دلیل مثبت شدن نتیجه آزمایش کرونا نمی توانیم اهدای عضو را از بیماران مرگ مغزی انجام دهیم.
دکتر خلیفه سلطانی همچنین درباره اینکه چرا کبدهای اهدایی از بیماران مرگ مغزی در اصفهان به شیراز ارسال می شود، توضیح داد: سیاست کلی وزارت بهداشت این است که اعضای اهدایی از بیماران مرگ مغزی تا جای ممکن در داخل استان ها پیوند زده شود اما در مواردی بهدلایل مختلف مانند فقدان پزشک جراح یا کمبود امکانات و تجهیزات این امر میسر نمیشود.
وی اضافه کرد: پیوند کبد در دوران کرونا در اصفهان متوقف شد و پس از آن هنوز راه اندازی نشده است زیرا حداقل به ۲ پزشک جراح و امکانات و تجهیزات خاص نیاز دارد، عمل جراحی آن بسیار زمانبر است و حدود هفت تا هشت ساعت به طول می انجامد.
مسئول واحد فراهمآوری اعضای پیوندی مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س) اصفهان یکی از مهمترین مسائل برای اهدای عضو از بیماران مرگ مغزی را اخذ رضایت از خانواده ها دانست و گفت: میزان رضایت خانواده ها برای اهدای عضو از بیماران مرگ مغزی در اصفهان هنوز بین ۶۰ تا ۷۰ درصد بوده و افزایش نیافته است.
وی همچنین تعداد بیماران در نوبت انتظار برای پیوند کلیه در استان اصفهان را حدود ۴۰۰ نفر اعلام و اضافه کرد: پیوند کلیه از اهدا کننده زنده پس از صدور مجوز توسط وزارت بهداشت و با هدف بهبود کیفیت پیوند انجام می شود.
شایان ذکر است سال گذشته ۲۵ مورد اهدای عضو از افراد مرگ مغزی با اخذ رضایت از خانوادههای آنها در استان اصفهان انجام و در مجموع، ۶۹ عضو از آنها بهمنظور پیوند به بیماران نیازمند، برداشت شد.
اعضای قابل اهدای از فرد مرگ مغزی شامل قلب، ریهها، کبد، رودهها، لوزالمعده(پانکراس) و کلیههاست؛ علاوه براین، برخی از بافتهای بدن از جمله پوست، قرنیه، تاندون، غضروف، استخوان و دریچه قلب نیز قابل پیوند است.