نشست علمی آموزشی خبری گروه سلامت میانسالان و سالمندان با اصحاب رسانه/در 45 سال گذشته، ایران 10 سال پیرتر شده است
چهارشنبه 27 مهرماه، نشست علمی آموزشی خبری در خصوص سلامت سالمندان و برنامه های معاونت بهداشتی دانشگاه با حضور دکتر ویکتوریا عمرانی فر هیات علمی دانشگاه و فلوشیپ روانپزشکی سالمندان، دکتر مرجان مشکاتی مدیر گروه سلامت جمعیت و خانواده مرکز بهداشت استان اصفهان، ناهید مرادی مسئول گروه میانسالان و سالمندان مرکز بهداشت استان و جمعی از اصحاب رسانه در دانشگاه برگزار گردید.
در ابتدای این نشست دکتر عمرانی فر ضمن تعریفی از کلیات دوره سالمندی، گفت: در خصوص سن سالمندی طی مطالعات مختلف، رنج های متفاوتی در نظر گرفته شده، اما در قانون و بیشتر مطالعات صورت گرفته، 65 سالگی را شروع سالمندی عنوان کرده اند که بر اساس تغییرات بیولوژیک و سایکولوژیک مربوط به سن، معمولا به تدریج در طول سالها و دهه ها این دوره رخ می دهد و بطور واقعی نمی توان برای همه مردم گفت که در چه سنی به سالمندی می رسند.
وی سالمندی را دوره ای از چرخه زندگی بیان نمود که با مسایل ویژه از قبیل: از دست دادن چابکی، ذکاوت ذهنی، فقدان دوستان و افراد مورد علاقه، موقعیت های اجتماعی و همچنین توان جسمی رخ می دهد، اما با این حال سالمندان انبوهی از تجربیات، خرد و دانش هایی هستند که می توانند به فرزندان و آیندگان خود منتقل نموده و دوره یکپارچگی را بجای نا امیدی سپری نمایند.
دکتر عمرانی فر تفاوت های فیزیولوژیک افراد را براساس سلامت جسمانی هر فرد، وضعیت های مزمن ابتلا به فشارخون، بیماری های قلب و عروق، اختلالات حرکتی و زمینه های ژنتیکی، مصرف نیکوتین و سایر مواد الکلی بیان کرد.
وی برخی طبقه بندی های جمعیت سالمند را گروه های مختلف: سالمند جوان 65 تا 75 سال، سالمند پیر 75 تا 85 سال و بالای 85 سال را کهنسال نامبرد که از نظر جسمی بسیار شکننده و حساسیت بیشتری در آنها میبینیم.
دکتر عمرانی فرسالمندی موفق را مستلزم توانایی حفظ خطر پایین ابتلا به بیماری یا ناتوانی، حفظ عملکرد بالای ذهنی و جسمی و داشتن یک زندگی فعال بیان نمود که آن فرد بتواند ارتباطات اجتماعی و ذهنی خود را بخوبی ادامه و حفظ نماید.
وی در ادامه سخنان خود به مباحث تغییرات قابل انتظار در سالمندی، جنبه های کلی توانایی های سالمند و اختلالات شایع روانپزشکی در سالمندان پرداخت و تصریح کرد: اختلال افسردگی، اختلالات شناختی، سوگ، خواب و مسامحه و سوءرفتار از جمله این اختلالات شایع روانپزشکی می باشند.
این عضو هیات علمی دانشگاه افسردگی را دخیل در شروع و دوام بسیاری از بیماری های طبی عنوان نمود که به تنهایی می تواند باعث ناتوانی مبتلایان شود و این علایم افسردگی در افراد سالمند ظاهر متفاوتی نسبت به جوانان و بزرگسالان دارد.
وی افزود: شیوع افسردگی در سالمندان حدود 15 تا 25 درصد می باشد که تقریبا 50 درصد آن ها تشخیص و مورد درمان و پیگیری قرار می گیرند.
دکتر عمرانی فر گفت: شناخته شده ترین فاکتور خطر در مورد دمانس الزایمر، سن بالاست که با رشد جمعیت سالمندان، تعداد مبتلایان به دمانس هم افزایش یافته است. "دمانس براساس بروز اختلال در حیطه های مختلف: حافظه، زبان، تفکر، درک بینایی فضایی، حل مسئله و ... رخ می دهد"
سپس دکتر مشکاتی و مرادی از مرکز بهداشت استان طی سخنانی به بندهای سیاست های کلی جمعیت که فرهنگ سازی برای احترام و تکریم سالمندان، تامین سلامت سالمندان، نگهداری سالمندان در خانواده و پیش بینی ساز و کارهای لازم برای بهره مندی از تجارب و توانمندی های سالمندان در عرصه های مناسب است، پرداختند.
دکتر مرجان مشکاتی طی بیان میانگین سنی جمعیت در کشور طی سالهای 1355 تا 1395 ، اظهار نمود: در 45 سال گذشته، ایران 10 سال پیرتر شده است.
وی ارتقای سطح فرهنگی جامعه در خصوص پدیده سالمندی، توانمندسازی سالمندان، حفظ و ارتقای سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی سالمندان، تقویت حمایت های اجتماعی، توسعه زیر ساخت های مورد نیاز در امور سالمندی و تامین منابع مالی پایدار برای نظام حمایتی از سالمندان را از اهداف 6 گانه سند ملی سالمندان بیان کرد.