با حضور وزیر بهداشت، آغاز فاز سوم تست انسانی واکسن تولید مشترک ایران و کوبا در اصفهان
همزمان با هفته سلامت ۱۴۰۰ و در بیست و سومین آیین پویش ره سلامت، فاز سوم کارآزمایی بالینی واکسن کرونا انستیتو پاستور ایران و انستیتو فینلای کوبا، دوشنبه ششم اردیبهشت ماه، طی مراسمی در مرکز همایش های علمی دانشگاه، با حضور مقام عالی وزارت در اصفهان آغاز شد.
در این مراسم که دکتر نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر گویا، رییس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، دکتر بیگلری رییس انستیتو پاستور ایران، دکتر شیخی نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی، دکتر رضایی استاندار اصفهان، دکتر طاهره چنگیز رییس دانشگاه و دیگر مسئولین وزارتی، استانی و دانشگاهی و جمعی از اصحاب رسانه حضور داشتند، همزمان با هفت استان کشور فاز سوم کارآزمایی بالینی واکسن کرونا آغاز شد.
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی دراین مراسم طی سخنانی ضمن تشکر از زحمات تمامی دست اندرکاران ایجاد این حرکت عظیم، گفت: زمانی که ویروس کرونا به کشور راه پیدا کرد، ما اولین کشور در منطقه بودیم که ۳۶ معبر را شروع به رصد کردن و بیماریابی نمودیم و در آن زمان نیز کیت تشخیصی نداشتیم. بعد از شیوع بیماری در گیلان و قم تنها تعداد محدودی کیت به دست ما رسید که در آن موقع از دکتر بیگلری رییس انستیتو پاستور و مجموعه مقتدر و علمی پاستور خواستیم تا به ما در ساخت کیت تشخیصی کمک نمایند و آنها نیز شبانه روز تلاش کردند تا کیت ساخته شد.
وی با تاکید بر اینکه موسسه پاستور یکه تاز این قضیه در ساخت کیت و بعد در اشاعه این تکنولوژی در کشور بوده است ادامه داد: امروز هم یکی از بهترین موثرترین و پویاترین نوع واکسن جهان را باز در دستان توانمند انستیتو پاستور میبینیم.
دکتر نمکی یکی از ظریف ترین و علمی ترین شیوه های مدیریتی کووید ۱۹ در جهان را در کشور ایران، کشوری با دستان بسته و چشمانی باز، عنوان نمود و تصریح کرد: ما به همه جنبه های آن از جمله جنبههای دارو، ماسک و تجهیزات توجه کردیم و اینکه یک کشور طی۵۶ روز بتواند از وارد کننده شوینده، ماسک و لباس برای محافظت از پرسنل خود، به تولید کننده و سپس صادرات برسد یک حماسه است که این کار بسیار بزرگ و عظیم می باشد و بنده همواره معتقدم که یک عامل که همان لطف خدا و دیگری عشق می باشد در این راه وجود داشته است.
مقام عالی وزارت در خصوص بحث واکسن، به عنوان اولین موضوع از روزهای اول فروردین ۹۹، گفت: تهیه واکسن از چند راه وجود داشت که اولین مورد آن سهمیه کوواکس بود که قرار بود ۸ میلیون دوز به ما واکسن داده شود که با چانه زنی ها به ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز رسانده شد.
وی ادامه داد: ساز و کار دوم این بود که برای واکسیناسیون این جمعیت کثیر نیاز به منابعی غیر از کواکس داریم که در این راه با چندین کشور خارجی صحبت گردید، اما واردات واکسن غیر از کواکس قطرهچکانی بود، لذا به این نتیجه رسیدیم تنها راهی که میشود به عنوان راه پایدار به آن تکیه کرد، راه تولید داخلی است که این راه خوشبختانه با شجاعت و جسارت و با تکیه بر دانشمندان متعهد این مرز و بوم به سرانجام رسید که یکی از آنها انستیتو پاستور بود.
دکتر نمکی افزود: بنده معتقد هستم که نباید دانش بومی را نفی کرده و نگاهمان به بیرون از مرزها باشد، اعتقاد بنده بر این بود که کووید ۱۹ حداقل تا سه سال آینده ما را گرفتار می کند و حداقل ۶ ماه یکبار بایستی واکسن بزنیم، همچنین برای متاسیونها باید خودمان طراحی کنیم زیرا که ما متاسیونهای درون سرزمینی خواهیم داشت که متفاوت از بقیه است، ما بایستی موسساتی داشته باشیم که بتواند برای این متاسیون ها گام به گام قدم های تند بردارد ،زیرا که نمیتوان در این خصوص چشم به غریبه ها بدوزیم و برای این کار نیز زیرساخت لازم است.
وزیر بهداشت واکسن را چهارراه تبادل علوم پزشکی و غیرپزشکی وابسته عنوان نمود و ادامه داد: زمانی که کووید ۱۹ آمد، از خدا خواستیم تا زیر ساخت واکسن کشور را به عنوان یک سرمایه ملی ابداع کنیم، زیرا اگر کشوری واکسن ساز شد در فراورده های بایولوژیک میتواند خیلی از زیرساخت ها و قدرت ها را داشته باشد؛ لذا یک بار دیگر خودباوری را در کشور زنده کردیم و با وجود استهزای دیگران توانستیم با افرادی که عاشق این سرزمین و مردم آن هستند ایران را به سرفراز ترین کشور ها در عرصهی واکسن تبدیل کنیم.
دکتر نمکی ادامه داد امروز به عنوان یک وزیر بهداشت بلکه به عنوان یک شهروند عاشق این سرزمین و به عنوان معلم ۳۲ ساله علم ایمونولوژی این مملکت به شما میگویم که ایران درخشان ترین کشور در عرصه تولید واکسن کووید ۱۹ در منطقه است و به این نکته تردید نکنید که دیگر نمی شود این خط تولید را متوقف کرد.
وزیر بهداشت همچنین گفت امروز با ۶ پلتفرم مختلف در کشور در حال کار هستیم که همه آنها در حال رسیدن به نتیجه هستند که یکی از بهترین های آنها نیز کار بزرگی است که استاد بیگلری و همکارانش در انستیتو پاستور به سرانجام رساندند و این مژده را نیز بدهم که یکی از زیباترین و شکیل ترین اقدامات در پاستور نیز در آیندهای نزدیک به بهرهبرداری خواهد رسید.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر مطالعه گزارش های درخشان فاز ۱ و ۲ و نیز فاز حیوانی این واکسن اظهار امیدواری نمود امیدوارم فاز ۳ این واکسن، آغاز یک حرکت بزرگ در امر واکسن سازی در کشور عزیزمان باشد و در آینده بسیار نزدیک مردم این سرزمین افتخار کنند که آنتی بادی این واکسن ایرانی را در بدن خود دارند.
دکتر رضایی استاندار اصفهان نیز در این مراسم با بیان اینکه این روز یک روز بزرگ و مهم برای کشور تلقی می شود گفت: امروز یکی از بزرگ ترین نوآوری ها و خلاقیت های علمی کشور در حال رقم خوردن و اجرا شدن است، موضوع واکسن یکی از مباحث علمی پیچیده ایمنی شناسی است و ساخت و اکسن کرونا افتخار کشور ما و پیروزی بزرگی است که با تدبیر و تلاش وزیر بهداشت انجام شد و سرعتی که کشور ما در تولید واکسن پیدا کرده است به طور قطع دلیل بر همدلی و همکاری و توجه خاص مقام عالی وزارت بوده است.
وی همچنین از تلاش و زحمات همکاران در کادر بهداشت و درمان استان قدردانی نمود و تصریح کرد: استان اصفهان از جمعیت مسن تری به نسبت دیگر استان ها برخوردار است و اگر تعداد مرگ و میرها در استان اصفهان نسبت به جمعیت آن در مقایسه با کشور از رقم کمتری برخوردار است به جهت زحمات فراوان کادر درمان در این مدت و همچنین اجرای جدی مباحث بیان شده در جلسات ستاد کرونا می باشد.
دکتر رضایی اصفهان را به عنوان چهارراه پذیرش بیمار از دیگر استان ها نیز قلمداد کرد و افزود: علاوه بر بیمارستان های متعدد، یک بیمارستان صحرایی با تمام امکانات در کنار مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س) برای اجرای خدمات به مردم عزیزمان چه در داخل استان و چه از استان های دیگر آماده گردیده است و امیدواریم با همکاری و همیاری یکدیگر، هرچه زودتر این ویروس منحوس از کشومان رخت ببندد.
آیت ا... طباطبایی نژاد امام جمعه و نماینده ولی فقیه در استان اصفهان نیز از طریق ویدئو کنفرانس، ضمن تشکر از دکتر نمکی وزیر بهداشت و تمامی کادر درمان و همچنین آرزوی علو درجات برای شهدای راه سلامت، با قرائت آیه ای از قرآن کریم که می فرماید: «کفار گمان نکنند که سبقت می گیرند، اینها نمی توانند مؤمنین را به عجز وادارند» تصریح نمود: منظور از این آیه این است که اگر بین مؤمنین و کفار مسابقه ای باشد قطعا مسلمانان پیروز می شوند، ولی اگز مؤمنان بنشینند و اقدامی انجام ندهند کفار جلو خواهند گرفت.
آیت ا... طباطبایی نژاد از این آیه در ساخت واکسن در کشورمان استفاده نمود و تاکید کرد: اکنون این مسابقه شروع شده است و کشور ما با ساخت واکسن کرونا، همگام با دنیا توانست کاری علمی بیافریند و افتخاری بزرگ را کسب نماید.
امام جمعه و نماینده ولی فقیه در استان اصفهان همچنین گفت: اگر ما خود را باور داشته باشیم و در مسیر اهدافمان حرکت کنیم، قطعا در همه مسائل پیشرفت خواهیم کرد.
رییس انستیتو پاستور ایران نیز در این مراسم تقارن آغاز اجرای فاز سوم کارآزمایی بالینی واکسن انستیتو پاستور با ماه مبارک رمضان و همینطور ششمین روز از هفته سلامت با عنوان «پژوهش، فناوری، پشتیبانی و و مانع زدایی از تولید در جهت ساختن جهانی عادلانه و سالم تر» را به فال نیک گرفت و ضمن تقدیر و تشکر از دست اندرکاران اجرای این طرح گفت: مسلماً انستیتو پاستور ایران یکی از آشناترین نام ها در ایران است، این مؤسسه با یکصد سال قدمت، در یک قرن فعالیت خود ثابت کرده است یار دیرین روزهای سخت مردم ایران و دژ محکم امنیت و سلامت کشور به شمار می آید و در زمان طاعون و آبله و اخیراً کرونا پرچمدار و سنگرنشین بوده است.
دکتر بیگلری ادامه داد: وقتی با خبر وجود کرونا در کشور چین مواجه شدیم، به دستور وزیر محترم بهداشت، انستیتو پاستور ایران وارد مطالعه شد و مشخص شد اولین فاز مطالعه، تشخیص است، انستیتو پاستور ایران در فاز تشخیص، با دانش بومی و فعالیت شبانه روزی کاری کرد که کشور از این مشکل بیرون بیاید و امروز می بینیم که در امر تشخیص، بیش از 400 آزمایشگاه داریم و در دورترین نقاط نیز سخت ترین آزمایش ها انجام می گیرد، در حالی که در ابتدا فقط انستیتو پاستور تمام نمونه های کشور را می گرفت و به آزمایش تشخیصی می پرداخت.
وی تاکید کرد: این افتخاری بود که در این روزهای سخت نصیب انستیتو پاستور ایران شد.
دکتر بیگلری در ارتباط با ساخت واکسن نیز گفت: بعد از آرامشی که در تشخیص، پیدا کردیم به دستور وزیر محترم بهداشت وارد حیطه واکسن شدیم، در این خصوص حرکت جهادی فراگیری در انستیتو شروع و منجر به ۶ طرح گردید که به معاونت محترم علمی و فناوری ریاست جمهوری معرفی شد و در حال حاضر نیز ادامه دارد.
رییس انستیتو پاستور ایران به یک طرح ویژه نیز در داخل انستیتو پاستور اشاره نمود که با حمایت علمی و فنی خود دکتر نمکی پیش می رود و انشاالله یکی از دستاوردهای مهم کشور خواهد شد.
وی در ادامه به تشریح روند طراحی و ساخت واکسن پرداخت و گفت: در تابستان سال گذشته وزیر محترم بهداشت به نکته مهمی اشاره کردند و آن ساخت واکسن بود؛ زیرا کشور در محورهای خریدهای خارجی و تولیدات داخلی وارد شده بود و تنها جای یک محور خالی بود و آن همکاری مشترک با یک شرکت خارجی که صاحب نام باشد، زیرا ممکن بود ایران پس از تولید آزمایشگاهی، در تولید صنعتی با مشکل مواجه شود، لذا انستیتو پاستور ایران موظف شد این همکاری مشترک را بر عهده بگیرد و در این راستا همه شرکت ها مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت ساخت واکسن با شرکت کوبایی در دستور کار قرار گرفت.
دکتر بیگلری نکته متمایز این واکسن را با دیگر واکسن ها ایمنی زایی بیشتر آن عنوان کرد و توضیح داد: طراحی این واکسن به گونه ای است که می توان با چندین جهشی که اتفاق می افتد به طور همزمان مقابله کند، همچنین این تنها واکسن دنیاست که دوز یادآور آن نیز در کنارش طراحی شده که میزان ایمنی آن را بسیار بالا می برد.
وی با تاکید بر اینکه فازهای 1 و 2 این واکسن در کشور کوبا نشان داد که این واکسن از کارایی بسیار خوبی برخوردار است و عوارض بسیار کمی دارد ادامه داد: امیدوار هستیم بتوانیم با مطالعه فاز سوم که پوشش 24000 نفری در هشت شهر ایران را خواهد داشت، این واکسن وارد چرخه واکسیناسیون بشود و هرچه زودتر بتوانیم مردم کشورمان را از دست این ویروس خطرناک نجات دهیم.
گفتنی است داوطلبان تزریق این واکسن، دکتر بیگلری رییس انستیتو پاستور ایران، دکتر گویا رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، دکتر کمال حیدری معاون بهداشتی و رییس مرکز بهداشت استان اصفهان، دکتر آرش نجیمی معاون روابط عمومی دانشگاه و دکتر فارس مدیر اجرایی کارآزمایی این واکسن در استان اصفهان بودند.
شایان ذکر است فاز سوم کارآزمایی بالینی این واکسن تولید مشترک، در هفت استان کشور و هشت دانشگاه علوم پزشکی شامل اصفهان، مازندران، بابل، یزد، کرمان، هرمزگان، همدان و زنجان مورد مطالعه قرار گیرد و مجموعا در کل این هفت استان ،۲۴ هزار داوطلب وارد مطالعه میشوند که از هر دانشگاه علوم پزشکی، بالغ بر ۳۰۰۰ نفر پذیرش خواهند شد.