نشست مشترک روسا و مدیران بین الملل کنسرسیوم دانشگاه های مستقر در اصفهان
چهارشنبه 15 بهمن ماه، جلسه مشترک روسا و مدیران بین الملل کنسرسیوم دانشگاه های مستقر در اصفهان با حضور سید کاظم سجادی معاون کنسولی، مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه ایران در تالار رویش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار گردید.
در این جلسه دکتر چنگیز رییس دانشگاه و دکتر ابطحی رییس دانشگاه صنعتی اصفهان طی سخنانی در خصوص دانشگاه ها و مشکلات مربوط به تبادل اساتید و دانشجویان و همچنین پذیرش دانشجویان خارجی صحبت نموده و مدیران بین الملل دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، دانشگاه اصفهان، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه هنر و شهرک علمی تحقیقاتی نیز موارد مرتبط با حوزه های خود را مطرح کردند.
معاون کنسولی امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه در این جلسه، طی سخنانی با اشاره به اینکه دست کم هفت میلیون ایرانی مقیم خارج کشور داریم، اظهار داشت: باید از چهره های علمی خارج کشور حمایت کنیم تا هم آورده ای برای کشور داشته و هم مانع پیوستن آنها به اپوزیسیون ها شویم.
سید کاظم سجادی گفت: اکنون خروج بهترین چهره های علمی به خارج کشور جای نگرانی دارد و باید زمینه ای ایجاد کرد که ارتباط با این افراد حفظ شود.
وی با اشاره به اینکه نمی توان هجرت کسی را مورد سؤال قرار دارد، افزود: ما باید پایه و اساسی را در جامعه ایرانی خارج کشور ایجاد کنیم که بتوان پل ارتباطی را حفظ و حداقل این افراد آورده ای برای کشور داشته باشند.
معاون کنسولی امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه تاکید کرد: ارتباط نداشتن با ایرانیان خارج کشور دغدغه ای است که باید برای رفع آن تدابیری اندیشید.
وی ادامه داد: ما باید قدردان ارتباط دانشگاه ها با همدیگر و پل های ارتباطی مشترک آنها و جلوگیری از پراکنده کاری آنها باشیم.
آقای سجادی با اشاره به اینکه پارک های علمی باید تلاش های خود را به رخ دنیا بکشند، گفت: انسانهای فرهیخته خارج از کشور می توانند به تقویت بنیه کشور کمک کنند و ما باید در کنار آنها باشیم.
وی با اشاره به پاره ای از مشکلات صدور ویزا برای تحصیل در ایران افزود: انتظار داریم دانشگاه ها پیشنهادات خود را به این وزارتخانه ارجاع دهند تا در بخش امور بین الملل از طریق رایزنان فرهنگی و علمی اقدامات لازم صورت گیرد.
معاون کنسولی امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه اضافه کرد: برای تحقق و رفع برخی از مشکلات تحصیل و روان سازی ویزا باید از سازمان ها و نهادهای دیگر در زمینه علمی، فرهنگی، تجاری و بازرگانی کمک گرفت.
وی اعلام آمادگی کرد از طریق وزارت امور خارجه پیگیر سهولت مراودات مالی و کاهش تحریم ها، برگزاری نمایشگاه در یونسکو باشد.
سجادی با اشاره به شهرهای خواهر خوانده اصفهان، بیان کرد: متاسفانه از زمان طرح خواهر خواندگی تاکنون اقدام موثر و همکاری جدی با کشورهای خواهر خوانده توسط استانداران این شهر انجام نشده است.
وی در پایان گسترش زبان فارسی در بین دانشجویان خارجی و مدرسه های فارسی زبان خارج کشور را برای انتقال زبان فارسی به نسل آینده و حفظ هویت ایرانی یکی از الزامات مورد پیگیری دانست.
-ضرورت احراز مرجعیت علمی در بین دانشگاه های کشورهای منطقه
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این نشست با اشاره به اینکه توسعه بین المللی یکی از الزامات در برابر تحریم هاست، گفت: "علم و ارتباطات علمی" و "دیپلماسی سلامت" قابل تحریم نیست و کنسرسیوم اصفهان نیز بر همین اساس رویکرد علمی و آکادمیک دارد.
دکتر طاهره چنگیز با اشاره به اینکه ما پیگیر دیپلماسی سلامت هستیم، گفت: ما نیازمند برداشتن موانع پیش رو در این زمینه هستیم و دستگاه سیاست خارجی نیز از این حیث می تواند به ما کمک کند.
رییس دانشگاه تصریح کرد: صدور ویزای دانشجویی یکی از مهمترین مشکلاتی است که برای برگزاری دوره های آموزشی خود داریم و هم اکنون کشورهای همسایه درباره نحوه اقامت و پذیرش دانشجو و اخذ ویزا در کشور ما مشکل دارند.
وی تاکید کرد: ارتباط دو سویه علمی می تواند در مسائل سیاسی و اقتصاد تاثیرگذار باشد اما آنچه بر کسب درآمد نیز مرجح است، مرجعیت علمی و نفوذ بر دانشگاه های منطقه است.
دکتر چنگیز اضافه کرد: هر دانشجوی خارجی می تواند جزو سفیران علمی کشور ما باشد و اصفهان به عنوان یکی از کشورهای دارای توریسم سلامت و آموزش، نقش مهمی در این زمینه دارد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: رسالت دانشگاه ها این است که می توانند برای تاب آوری در مقابل تحریم ها و طی فرایند بین الملل در اشکال مختلف آموزش رسمی، پژوهش و فناوری بکوشند.
مدیر امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز هدف از تشکیل این کنسرسیوم را هم افزایی ظرفیت، مزیت دانشگاهها و مراکز علمی پیشرو اصفهان در جهت ارتقای سطح همکاری های علمی و بینالمللی و هدایت دانشگاهها به سطوح بینالمللی از طریق انجام فعالیتها و پروژههای مشترک دانست.
دکر حمید میرمحمدصادقی افزود: توسعه همکاری های علمی، فرهنگی در سطح ملی و بین المللی، ارتقای سطح دانشگاههای عضو به رتبه های پایدار بین المللی، مبادلات آموزشی و جذب دانشجویان خارجی از دیگر اهداف این شبکه بین المللی دانشگاهی است.
گفتنی است مسئولان عالی رتبه دانشگاه های عضو کنسرسیوم یاد شده، با حضور معاون کنسولی امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه و نمایندگی وزرات امور خارجه در اصفهان به تبادل نظر و طرح مشکلات این حوزه پرداختند.
- انتقال دانش، راهبرد مهم IUN
رییس بنیاد علمی اکو نیز در این نشست با اشاره به اینکه انتقال دانش در آن سوی مرزها از راهبردهای مهم این بنیاد است، گفت: انتقال فناوری و برنامه ریزی برای آینده، اولویت مهم ماست.
سید کمال طیبی با بیان اینکه بنیاد علمی اکو که کشورهای عضو آن تحقیقات پیشرفته و دقیقی در حوزه علوم و فناوری دارند، گفت: به اشتراک گذاشتن تجربیات علمی این کشورها میتواند در توسعه پایدار و ثبات سیاسی منطقه تاثیرگذار باشد.
-۱۴ میلیون دلار صادرات پارک علم و فناروی اصفهان
رییس دانشگاه صنعتی اصفهان هم با بیان اینکه نخستین پارک علم و فناوری کشور در اصفهان به فاصله ۱۰ سال پس از شکل گیری پارک علم و فناوری جهان شکل گرفت، اظهار داشت: مسئولیت پاسداری از حیثیت علمی کشور و دیپلماسی علمی بر عهده دانشگاه ها گذاشته شده است و کشوری که شأن مناسبی در این پیوند داشته باشد، برُد بیشتری در جهان خواهد داشت.
دکتر سیدمهدی ابطحی با بیان اینکه شهرک علمی تحقیقانی علمی اصفهان نقش بسیار مؤثری در پارک های کشور دارد، افزود: این شهرک با بیش از ۵۷۰ شرکت، هفت هزار نخبه و بالای ۱۴ میلیون دلار صادرات، یک مجموعه و شبکه قوی در حوزه فناری است.
رییس دانشگاه صنعتی اصفهان تصریح کرد: استان اصفهان دومین مرکز تولید علم در کشور محسوب می شود و کنسرسیوم دانشگاهی آن نیز فعالیت گسترده ای در حوزه زیست محیطی، درمان و پژوهش دارد و این در حالیست که پدیده های فناورانه در دانشگاه متولد و در پارک های فناوری بالغ می شود.
دکتر ابطحی تاکید کرد: استان اصفهان، خود را برای آینده و توسعه ایران آماده می کند.
-مشکل ویزا برای دانشجویان خارجی
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی اصفهان نیز در این نشست گفت: ما با بسیاری از دانشگاه های کشورها از جمله اردن، سوییس، سنگال، افغانستان و عراق ارتباط برقرار کرده ایم ولی برای برگزاری دوره های مشترک و جذب دانشجویان خارجی به حمایت امور بین الملل وزارت امور خارجه نیازمندیم.
دکتر محمدجواد امیدی افزود: رایزن های وزارت امور خارجه کشورمان ارتباط بهتری را می توانند با کشورهای هدف داشته باشند زیرا تسهیل و صدور ویزا برای دانشجویان خارجی در ایران با مانع روبه روست.
وی با اشاره به وجود دفتر منطقه ای یونسکو در پارک فناوری گفت: هر دو سال یک بار، مجمعی در یونسکو برگزار می شود که انتطار داریم دانشگاه علم و هنر و فناوری ایران در نشست دوسالانه پاریس برای برگزاری نمایشگاه اقدام کنند.
-ضرورت برگزاری برنامه های فرهنگی در خارج از کشور
رییس دانشگاه هنر اصفهان نیز در نشست مورد نظر گفت: تاکنون برگزاری بسیاری از برنامه ها در کشورهای خارجی مثل هفته فرهنگی و هنری از سوی دانشگاه هنر درخواست شده اما سفارتخانه های ما از آنها استقبال نکرده اند در حالی که براحتی آیین های مثل اعیاد، تئاتر خیابانی و هفته های فرهنگی را می توان در کشورهای دیگر برگزار کرد.
سیدمحمد امین امامی افزود: دانشگاه هنر اصفهان تنها به یک ساختمان قدیمی که آن هم اثری بر جای مانده از هنر گذشتگان است، بسنده نکرده است و اکنون در حوزه های صنعتی و عرصه های باستان شناسی منطبق با علم روز پیش می رود.
وی تاکید کرد: دانشگاه های هنر را به دید هنری صرف نباید دید چه بسا مجمع های علمی و بین المللی نیز به عنوان یک پتانسیل فرهنگی و هنری می توانند مطرح باشند.
گفتنی است کنسولگری امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه و نمایندگی وزارت امور خارجه باید با بررسی راهکارهای همکاری مشترک با موسسات آموزش عالی و اعزام و بازدید هیات های علمی از دانشگاهها و موسسات علمی و پژوهشی، مشکلات این کنسرسیوم را بررسی و با کمک سفارتخانه های ایران در کشورهای مورد نظر، تبادلات دوطرفه را برقرار کنند.
تبادلات علمی ببن کشورهای ایران و سوییس، ایران و کره جنوبی و ایران و آلمان، مرجع ملی همکاری های علمی با کنسرسیوم IUN و تعداد ۲ هزار و ۲۳۴ هیات علمی، ۴۲ هزار و ۲۱۰ دانشجو و ۲۴۰ هزار فارغ التحصیل، زیرمجموعه دانشگاه های عضو IUN هستند.
تاکنون ۲۸۳ تفاهنامه بین المللی منعقد، ۷۰۰ دانشجوی خارجی پذیرش و یکهزار و۴۷۰ برنامه تحصیلی زیر نظر دانشگاه های عضو کنسرسیوم مزبور منعقد شده است.