دوشنبه 29 07 1398

آخرین بروز رسانی : دوشنبه, 29 مهر 1398

web1.jpg

احترام و حفظ کرامت بیماران سرلوحه فعالیت ها قرار گیرد

بر همه ما لازم است با همدلی و همراهی، تمام دانش و تجربه خویش را برای اجرای موفق طرح تحول نظام سلامت به کار گیریم…

یک عمر سلامت، با خود مراقبتی؛ هفته سلامت 93

کلسترول بالا

آیا می دانید:

28 درصد افراد 15 تا 64 سال كشورمان کلسترول بالا دارند.يعني 14 ميليون و900 هزار ايراني از اين مشكل رنج مي برند و سالانه 34000نفر به علت چنين مشكلي مي ميرند.

به عبارت دیگر:

از هر 4 نفر یک نفر کلسترول بالا دارد

شما در برابر سلامت خود، خانواده و جامعه چه مسووليتي داريد؟

با رعايت اين توصيه ها از سلامت خود و اعضاي خانواده تان، مراقبت كنيد:

·     برای جلوگیری از افزایش کلسترول، رژیم غذایی سالم، کنترل وزن و افزایش فعالیت بدنی و برنامه منظم ورزشی از اصول اولیه و مهم هستند.

·         چه غذاهایي را کمتر بخوریم:

·     کاهش چربی دریافتی، به ویژه چربی های اشباع، و کلسترول یکی از اصول رژیم غذایی مناسب در پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی و عروقی است.

·         لبنیات کم چرب(شیر، ماست، پنیر و ...) را جایگزین لبنیات پر چرب کنید.

·     از سر شیر و خامه کمتر استفاده کنید. این مواد غذایی حاوی مقادیر زیادی چربی حیوانی هستند و می توانند موجب افزایش کلسترول خون بشوند.

·     به جای گوشت های پر چرب از گوشت های کم چرب استفاده کنید و چربی قابل رویت گوشت را پیش از پخت تا آنجا که ممکن است جدا کنید. پیش از طبخ مرغ، پوست را از آن جدا کنید.

·     مصرف گوشت قرمز را کاهش داده و بجای آن از گوشت های سفید مانند مرغ و ماهی استفاده کنید. مصرف 2-3 بار در هفته ماهی توصیه می شود.

·     در طبخ غذاها از انواع روغن مایع به ویژه روغن زیتون و روغن کلزا و یا کنجد استفاده کنید( برای پختن، نه سرخ کردن).

·         روغن جامد مصرف نکنید.

·     غذاهای آماده مانند پیتزا، سوسیس، کالباس، همبرگر، غذاهای سرخ کرده (سیب زمینی سرخ کرده، چیپس و .... ) حاوی مقادیر زیادی چربی هستند. مصرف این نوع غذاها را محدود کنید.

·     از شیرینی های خامه ای و سس های چرب مانند مایونز کمتر استفاده کنید. با مخلوط کردن ماست کم چرب، آبلیمو، سرکه و یا آب نارنج، کمی نمک و فلفل  و سبزی های معطر و روغن زیتون یک سالاد سالم و خوش طعم در منزل تهیه کنید.

·         کله پاچه، مغز، دل و قلوه و سیرابی دارای مقدار زیادی کلسترول است. مصرف این غذا ها را محدود کنید.

·     سس‌های سفيد رژیمی بهتر از سس هاي سفيد معمولي است: یک قاشق غذاخوری از آنها 50 کیلوکالری انرژی در بدن تولید می‌کنند، برای همین افرادی که حتی کلسترول خون هم دارند، می‌توانند به میزان خيلي کم از این نوع سس‌ها بخورند.

·     اگر مبتلا به بیماری های قلبی- عروقی، چربی خون بالا، فشار خون بالا و چاقی هستید و یا سابقه فامیلی این بیماری ها را دارید، مصرف زرده تخم مرغ را به 3 تا 4 عدد در هفته، چه در داخل غذاها و چه به تنهایی محدود کنید. استفاده از سفیده تخم مرغ مشکلی ایجاد نمی کند.

·         چه غذاهایی را بیشتر بخوریم:

o    مصرف میوه ها و سبزی ها را در برنامه غذایی روزانه افزایش دهید، انواع     میوه ها و سبزی های تازه سرشار از ویتامین و املاح و موادی به نام           آنتی اکسیدان ها هستند که خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهند. از آن جمله سبزی های برگ سبز تیره و میوه های زرد و نارنجی و قرمز بسیار با اهمیت هستند.

o    در برنامه غذایی روزانه، مقدار کافی شیر و مواد لبنی بگنجانید. کلسیم موجود در شیر و مواد لبنی موجب کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب      می شود. با مصرف روزانه دو لیوان شیر کم چرب، یک پیاله ماست کم چرب یا سایر مواد لبنی کم چرب مانند پنیر و کشک می توان کلسیم مورد نیاز را به دست آورد.

o    از غلات سبوس دار مانند نان جو و سنگک و نان بربری و سایر نان هایی که مطمئن هستید یا با آرد کامل تهیه شده اند، استفاده کنید.

o    مصرف فیبر غذایی را افزایش دهید، حبوبات، انواع سبزی ها مانند هویج، چغندر، کاهو، کرفس، انواع کلم، و غذاهای سبوس دار که منابع غنی فیبر محلول هستند، کلسترول بد را کاهش می دهند.

o        مصرف سویا و فرآورده های آن موجب کاهش سطح کلسترول خون می شود.

o        مصرف سیر و پیاز در کاهش کلسترول و تری گلیسیرید موثر است.

·         عادت هاي خوب را در تغذیه خود و خانواده تقویت کنید:

o    همیشه سر سفره سالاد بگذارید تا همه اعضای خانواده از آن مصرف کند. سالاد را می توان با تنوع بسیار و هر بار با سبزی های گوناگون تهیه کرد.

o    وجود سبزی خوردن در سفره یکی از عادت هاي خوب غذایی ما ایرانیان است. با مصرف سبزی های خام، فیبر کافی و انواع ویتامین ها و املاح را به بدن خود برسانید.

o    اگر شما به سر کار می روید حتما هر روز مقداری میوه شسته شده همراه خودتان بردارید. یک میان وعده سالم را به جای بیسکوییت و یا شیرینی که ممکن است چربی های نامناسبی داشته باشد، جایگزین کنید.

o    برای کودکان و سایر افراد خانواده هم که صبح از خانه خارج می شوند، میوه و لقمه سالم تهیه و آنها را به خوردن آن تشویق کنید. گرسنگی در خارج از خانه ممکن است موجب مصرف غذاهای نامناسب، فست فود و غذاهای خیابانی شود که اغلب چرب، غیر بهداشتی و برای سلامت زیان آورند. در هنگام خرید مواد غذایی برچسب آن را جهت تعیین میزان و نوع چربی کنترل کنید.

o    وقتی به رستوران می روید و یا از رستوران غذا سفارش می دهید بخواهید کره و یا مارگارین روی غذای تان نگذارند. کودکان اگر چاق نباشند، به دلیل جنب و جوش بیشتری که دارند می توانند غذا را چرب تر بخورند.

o    پر فشاری خون و افزایش کلسترول خون فاقد هرگونه علامتی هستند بنابراین شما باید به طور منظم از لحاظ ابتلا به افزایش فشار خون و کلسترول خون بررسی شوید.