شنبه 01 07 1396

آخرین بروز رسانی : شنبه, 01 مهر 1396

مرحوم دکتر عبدالرضا توکلی

استاد پیشکسوت مرحوم دکتر عبدالرضا توکلی

پیشرفت در عرصه علوم پزشکی به آسانی حاصل نمی‌شود، بلکه نیازمند تلاش شبانه‌روزی استادان فرهیخته و پژوهشگران سخت‌کوشی است که عاشقانه در راه ارتقاء شاخص های سلامت جامعه گام بر می‌دارند.

استاد پیشکسوت دکتر عبدالرضا توکلی از جمله این افراد بود که سال‌های زندگی خویش را به تلاش در این عرصه مقدس اختصاص داد. در گفتگوی چند ساعته که در خدمت ایشان بودم از چگونگی موفقیت‌ها پرسیدم و نحوه زندگیش ، و او با متانت به سوالاتم پاسخ داد.

دکتر عبدالرضا توکلی در سال 1324 هجری شمسی در شهرستان آباده از توابع استان فارس چشم به جهان گشود. وی دوران دانش‌آموزی خود را با موفقیت به اتمام رساند.

ایشان بعد از پایان دبیرستان در امتحان کنکور شرکت کرد، اما موفق نشد. تصمیم گرفت قبل از فرا رسیدن زمان خدمت سربازی در سپاه دانش شرکت کند. به همین دلیل در یکی از پادگان‌های تهران ثبت نام کرد و در جلسه اعزام حاضر گردید. اما در انتهای جلسه از متولدین 1324 خواستند که پادگان را ترک کنند. با ناراحتی و ناامیدی به شهر خود بازگشت و به عنوان معلم روزمزد در یکی از دهات ابرقو شروع به کار کرد. با جدیت علاوه بر تدریس، خود را برای امتحان کنکور سال بعد آماده نمود و توانست در دانشکده پزشکی دانشگاه اصفهان و همچنین در دانشکده کشاورزی کرج پذیرفته شود. با توجه به علاقه زیاد ایشان به طب، رشته پزشکی را انتخاب کرد و با جدیت و تلاش آن را ادامه داد.

وی پس از وارد شدن به دانشکده پزشکی دانشگاه اصفهان، در سال 1354 با قبولی در رشته تخصصی ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به آن شهر مقدس عزیمت نمود و پس از اتمام تحصیلات، با دریافت فرصت مطالعاتی عازم N.H.S در شهر   woster انگلستان شد و دوران تکمیلی جراحی زانو را گذراند.

دکتر توکلی در دوره دانشجویی خود هنگام فراغت از درس با توجه به شرایط و آزادی‌های موجود، در برنامه‌های گوناگون مذهبی، ورزشی و تفریحی شرکت می‌کرد. البته علاقه فراوان به مطالعه در زمینه‌های پزشکی و امور مربوط به جامعه پزشکی باعث شده بود سهم بیشتری از اوقات فراغت خود را به آن اختصاص دهد.

ایشان مهم‌ترین حادثه دوران دانشجویی خود را اینگونه تعریف می‌کرد: «در دانشگاه اصفهان پذیرفته شدم و مجبور به ترک خانه و خانواده گردیدم. از شهرستان به اصفهان آمدم و با محیطی کاملاً غریبه روبرو شدم. دوری از خانواده و غربت در دانشگاه باعث شد علائم بیماری پسیکوسوماتیک یا به عبارتی student disease ظاهر شود. به پزشکان با تخصص‌های متفاوتی مراجعه کردم، هر کدام در حیطه کار خود نسخه‌ای نوشته و دارویی تجویز کردند که متأسفانه مؤثر واقع نبود. حال من نیز روز به روز بدتر می‌شد به گونه‌ای که باعث افت تحصیلی شدید من گردید و شرایط ترک تحصیل را برایم فراهم می‌کرد که یکی از استادان راهنمای من به نام دکتر حسن تبریزی، دانشیار و معاون گروه جراحی وقت، از اوضاع به‌هم ریخته من مطلع گردید و مرا به دوست پزشک خود دکتر حسین صالح در تهران معرفی کرد. ایشان در آن زمان دانشیار و معاون آقای پروفسور عاملی رییس بخش جراحی اعصاب دانشگاه تهران بود.

دکتر صالح پس از بررسی الکتروانسفالوگرافی انجام شده، گزارش کرد که تغییرات امواج در لوب تمیورال مشاهده می‌شود که می‌توان آن را به سرگیجه تشبیه کرد و جهت ادامه تشخیص مرا نزد دکتر صهبا فرستاد که ایشان با انجام آنژیوگرافی سربرال گزارش کرد که هیچ ضایعه مغزی مشهود نیست. بنابراین به اصفهان بازگشتم و با توجه به مشاوره‌های صورت گرفته تصمیم گرفتم کلیه داروهای خود را قطع کنم و به ورزش و فعالیت بپردازم. به تدریج ناراحتی‌های من برطرف شد و سلامت خود را باز یافتم.»

دکتر توکلی هدف از تعریف خاطره مذکور را اشاره به دو نکته مهم عنوان می‌کرد. « اول اینکه تنها اسم استاد راهنما را به دوش کشیدن کافی نیست. استاد راهنمای خوب بایستی دلسوز و آگاه به مشکلات دانشجویان باشد.

نکته دوم در مورد درمان‌های بدون تشخیص، مضر، بی‌نتیجه و گمراه‌کننده می‌باشد. وظیفه هر پزشکی در درجه اول تشخیص بیماری و سپس درمان بیماری است، اگر در تشخیص شک کرد باید جلسات مشاوره تک نفره یا دسته‌جمعی جهت تشخیص انجام دهد.»

دکتر توکلی در سال 1365 به عضویت هیأت علمی گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درآمد. از زمان شكل‌گيري و انتخابات نظام پزشكي اصفهان،  ایشان رياست سازمان نظام پزشكي اصفهان را برعهده گرفت.

وی در پرونده سوابق اجرایی خود 6 سال ریاست بخش ارتوپدی بیمارستان شریعتی و 2 سال ریاست درمانگاه ارتوپدی، 5 سال ریاست بخش ارتوپدی، 2 سال مسئولیت اورژانس ارتوپدی مرکز آموزشی درمانی الزهرا«س»، 2 سال رئیس شورای هماهنگی این نهاد و 12 سال عضو شورای عالی نظام پزشکی کل کشور و همچنین عضویت در مجمع عمومی انجمن ارتوپدی ایران را به ثبت رساند.

او با توجه به شرایط شغلی‌اش در دانشگاه و نظام پزشکی، عضو اکثر کمیته‌های اجرایی مرتبط با بهداشت، درمان، سلامت، آموزش و امور قضایی بود.

دکتر توکلی مؤلف کتاب اصول ارتوپدی بود که با همکاری اساتید گروه ارتوپدی نوشته شد. وی همچنین مجری چندین طرح تحقیقاتی بود که می‌توان به مقایسه دقت تشخیص MRI و آرتروسکوپی و نیز ارتباط درد جلو زانو با شیوه زندگی در منطقه جلفا و توقچی اصفهان اشاره کرد. او در دوران عمر خود توانست قریب به 15 مقاله را در مجلات علمی کشور به چاپ برساند.

دکتر توکلی در مصاحبه‌ای موفقیت‌های خود را مدیون افراد بسیاری ‌دانست و  در این خصوص ‌گفت: «پس از لطف و عنایت الهی، حمایت‌های همه جانبه اعضای خانواده به ویژه مادر و برادرانم سبب پیشرفت من شد و لذا خود را مرهون آنان می‌دانم. همچنین استادان بزرگ دانشگاه که در تمامی سال‌های تحصیل سرمشق من بوده‌اند.»

از دیدگاه دکتر توکلی یک دانشجوی نمونه با پاییندی کامل به اصول و عقاید اسلامی و با علاقه و امید به آینده دوران تحصیل را سپری می‌کند و  در کنار دروس تئوری به کارهای عملی اهمیت ویژه‌ای می‌دهد و همواره از ناامیدی پرهیز می‌کند.

او در این خصوص می‌گفت: «متأسفانه دانشجویان در حال حاضر علیرغم استعداد، خلاقیت و توانایی‌های فوق‌العاده به آینده با امید کمتری نگاه می‌کنند. البته این وظیفه ماست که علت را پیدا کرده و با تشویق و راهنمایی زمینه‌ساز نگاه مثبت آنان به آینده باشیم»

از نظر دکتر توکلی زیباترین موضوع قدردانی از زحمات خدمتگذاران و فعالان عرصه خدمت می باشد و بدگویی در مورد شخصیت خدمتگزاری که زمانی در مسند کار بوده و اکنون کنار رفته زشت‌ترین موضوع می‌باشد، زیرا این رفتار ناپسند باعث عدم مسئولیت‌پذیری توسط مشتاقان خدمت می‌شود.

ایشان بهترین خصوصیت خود را علاقه فراوان به کار و خدمت به مردم و بدترین خصوصیت را کم‌توجهی و همکاری نگردن در کارهای منزل می‌دانست.

سرانجام رئیس نظام پزشکی استان اصفهان و حامی سرسخت دکترای حرفه‌ای فیزیوتراپی، كه سابقه بيماري قلبي داشت و مدتي نیز در بيمارستان الزهرا و چمران اصفهان بستري بود، در اسفندماه 1388 به علت سکته قلبی درگذشت.

+1 #2 بدیعی در تاریخ: سه شنبه 06 آبان 1393 ، ساعت 09:08 ق ظ
خدایش رحمت کند.