پنج شنبه 22 09 1397

آخرین بروز رسانی : پنج شنبه, 22 آذر 1397

feed-image خبر خوان
1 9.jpg

طراحی، فرمولاسیون و ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی آدامس نیستاتین، در دانشکده داروسازی

 رامین عبداللهی از رساله دکتری عمومی خود تحت عنوان « طراحی، فرمولاسیون و ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی آدامس نیستاتین» که با راهنمایی دکتر ابوالفضل اصلانی انجام شده، با موفقیت دفاع نمود.

نیستاتین یک ماکرولید و مخلوطی از پلی ان های ضد قارچ است. این دارو با اتصال به استرول های موجود در غشاء سلولی قارچ باعث تغییر در نفوذپذیری غشاء و نشت پتاسیم این عمل باعث می شود محتویات ضروری داخل سلولی قارچ از آن خارج شوند. نیستاتین یکی از رایج ترین درمان های کاندیدیازیس دهانی می باشد.

هدف از این مطالعه طراحی، ساخت فرمولاسیون و ارزیابی آدامس دارویی نیستاتین با طعم و خصوصیات ارگانولپتیک مناسب می باشد. آدامس 60 میلی گرمی نیستاتین به ترتیب با نرم کردن پایه های آدامس و سپس افزودن سایر اجزای فرمولاسیون و مخلوط کردن آنها و در نهایت اضافه کردن طعم دهنده تهیه و برای کاهش طعم تلخ نیستاتین شیرین کننده های زایلیتول، سوکرالوز و طعم دهنده های مختلف به کار گرفته شدند.

برای پوشش کامل طعم تلخ نیستاتین از روش فریز درایینگ کمک گرفته شد. تست بررسی یکنواختی محتوا و یکنواختی وزن بر روی آدامس ها انجام و آزادسازی نیستاتین از پایه آدامس با دستگاه جونده مکانیکی و نمونه گیری از آن بررسی شد. پس از رسیدن به فرمولاسیون مطلوب، آدامس ها از لحاظ خواص ارگانولپتیکی (نرمی و سفتی، عدم چسبندگی به دندان، حجم توده آدامس، طعم و ماندگاری طعم) ارزیابی شدند.

آدامس تهیه شده با نسبت 120 میلی گرم پایه نرم به 100 میلی گرم پایه سخت بالاترین امتیاز را از نظر خصوصیات اورگانولپتیک کسب کرد. استفاده از مخلوط چند شیرین کننده (شکر، زایلیتول و سوکرالوز) به همراه روش فریز درایینگ نقش موثری در پوشش طعم تلخ نیستاتین در آدامس نیستاتین داشت. بررسی الگوی آزادسازی آدامس نیستاتین نشان داد که آزادسازی ماده موثره در آدامس بیشتر تابع نسبت پایه های مورد استفاده آدامس است تا نوع شیرین کننده های آن و کینتیک آزادسازی دارو از فرمولاسیون های بررسی شده از نوع درجه یک است.

ارسال نظر


کد امنیتی
بارگزاری مجدد