دوشنبه 29 08 1396

آخرین بروز رسانی : دوشنبه, 29 آبان 1396

بررسی الگوی مصرف مروپنم در بیمارستان الزهرا(س) اصفهان در شش ماه دوم سال 1393، در دانشکده داروسازی و علوم دارویی

به گزارش روابط عمومی دانشکده، آقای پیمان نادری از رساله دکتری عمومی خود تحت عنوان«بررسی الگوی مصرف مروپنم در بیمارستان الزهرا(س) اصفهان در شش ماه دوم سال 1393» که با راهنمایی آقایان: دکتر رسول سلطانی، دکتر فرزین خوروش و خانم دکتر کیانا شیرانی انجام شده و به شماره طرح تحقیقاتی 393652 به ثبت رسیده است، با موفقیت دفاع نمود.

از زمان کشف آنتی بیوتیک ها و مصرف آنها با گذشت هر دهه، باکتری هایی که به چند آنتی بیوتیک مقاوم­اند، شایع شده اند. بروز مقاومت میکروبی نسبت به آنتی بیوتیک های وسیع الطیف امروزه در سطح جهانی به یک نگرانی و معضل بزرگ برای درمان موثر عفونت ها تبدیل شده است.

مروپنم یک آنتی بیوتیک وسیع الطیف از دسته ی کارباپنم ها است که در حال حاضر به شکل وسیعی در کشور مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به اهمیت آنتی بیوتیک و سابقه­ی اندک مطالعات مصرف این دارو در کشور و جهان، پژوهش حاضر در جهت بررسی الگوی مصرف مروپنم در بیمارستان الزهرا (س) اصفهان طراحی و اجرا گردید.

با توجه به اینکه مهمترین شاخص مورد ارزیابی در این مطالعه اندیکاسیون تجویز مروپنم بود، قضاوت در مورد صحت اندیکاسیون تجویز دارو برای هر بیمار بر اساس پروتکل درمانی و با استفاده از گایدلاین های مربوطه انجام گرفت. همچنین متغیرهای دیگری در ارتباط با مصرف صحیح مروپنم تعریف شد و در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز آماری جهت تعیین متغیرهای موثر بر اندیکاسیون نیز صورت پذیرفت.

تجویز مروپنم در همه­ی 123 بیمار ارزیابی شده در این مطالعه به صورت تجربی و در 4/37% بیماران نامناسب بود. تنها برای 48% بیماران کشت میکروبی و آنتی بیوگرام انجام گرفته بود. دوره­ی درمان مناسب با مروپنم فقط برای 7/53% از بیماران انجام شده بود. از 51 بیماری که نیاز به تنظیم دوز مروپنم داشتند تنها در 17 مورد دوز مناسبی از مروپنم تجویز شده بود. مصرف مروپنم در این بیمارستان در مقایسه با سایر مراکز درمانی داخل و خارج از کشور با خطاهای زیادی در تشخیص بیماری، صحت تجویز و تناسب دوره­ی درمان مروپنم همراه بود.