جمعه 06 12 1395

آخرین بروز رسانی : جمعه, 06 اسفند 1395

fatemieh.jpg

ارزیابی اثربخشی عصاره سنجد(Elaeagnus angustifolia) به تنهایی و در ترکیب با عصاره کندر (Boswellia thurifera) در مقایسه با ایبوپروفن در درمان بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو، در دانشکده داروسازی و علوم دارویی

به گزارش روابط عمومی دانشکده، خانم سارا صرافچی از رساله دکتری عمومی خود تحت عنوان « ارزیابی اثربخشی عصاره سنجد (Elaeagnus angustifolia) به تنهایی و در ترکیب با عصاره کندر (Boswellia thurifera) در مقایسه با ایبوپروفن در درمان بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو» که با راهنمایی آقایان: دکتر رسول سلطانی، دکتر ولی ا... حاج هاشمی و دکتر منصور کریمی فر انجام شده و به شماره طرح تحقیقاتی 393538 به ثبت رسیده است، با موفقیت دفاع نمود.

استئوآرتریت شایعترین نوع آرتریت مفصلی است. درمان ضد درد اصلی در استئوآرتریت خفیف استامینوفن است. بعد از استامینوفن، درمان با NSAID پیشنهاد می شود. بیمارانی که NSAID مصرف می کنند، در معرض عوارض احتمالی این داروها از قبیل خونریزی گوارشی، نارسایی کلیه، افزایش فشار خون و حوادث قلبی می باشند. زیتون روسی یا همان سنجد (Elaeagnus angustifolia) در طب سنتی ایران به عنوان ضد درد و ضد التهاب معرفی شده است. همچنین در مورد گیاه کندر (Boswellia thurifera) شواهدی مبنی بر اثرات ضد درد و ضد التهاب موجود می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین اثربخشی عصاره سنجد به تنهایی و در ترکیب با عصاره کندر در مقایسه با ایبوپروفن در درمان بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو می باشد.  این مطالعه از نوع مداخله بالینی تصادفی و کنترل شده دوسویه کور انجام شد. بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، انتخاب شده و به طور تصادفی در سه گروه دریافت کننده عصاره سنجد، ترکیب عصاره سنجد و کندر و کنترل (ایبوپروفن) قرار گرفتند. برای افراد این سه گروه به ترتیب کپسول عصاره سنجد (200 میلی گرم)، کپسول ترکیب عصاره های سنجد و کندر (100 میلی گرم از هر عصاره) و کپسول ایبوپروفن  (400 میلی گرم) به تعداد سه عدد در روز، به مدت 4 هفته تجویز شد. پس از اتمام دوره مصرف، با استفاده از آزمون های آماری، میانگین مقادیر قبل و بعد مداخله و نیز میانگین تفاوت مقادیر قبل و بعد مداخله بین دو گروه مقایسه شد.

نتایج بدست آمده حاکی از آن است که مصرف عصاره سنجد و همچنین ترکیب عصاره های سنجد و کندر باعث کاهش شدت درد و بهبود عملکرد در بیماران مبتلا به استئوآرتریت مشابه ایبوپروفن می شود.