یکشنبه 01 05 1396

آخرین بروز رسانی : یکشنبه, 01 مرداد 1396

spring-branches-trees.jpg

بررسی توکسیکواپیدمیولوژی پنج ساله مسمومیت حاد منجر به بستری با ترامادول در اطفال و نوجوانان اصفهان (1393- 1398)، در دانشکده داروسازی و علوم دارویی

به گزارش روابط عمومی دانشکده، خانم محدثه هدایتی گودرزی از رساله دکتری عمومی خود تحت عنوان « بررسی توکسیکواپیدمیولوژی پنج ساله مسمومیت حاد منجر به بستری با ترامادول در اطفال و نوجوانان اصفهان (1393- 1398)»که باراهنمایی آقای دکتر میرعلیمحمد سبزقبایی انجام شده و به شماره طرح تحقیقاتی 293356  به ثبت رسیده است، با موفقیت دفاع نمود.

مسمومیت با داروها، به ویژه داروهای مخدر یکی از مسمومیت­های مهم و رو به رشد در سرتاسر دنیا به شمار می­رود. ترامادول یکی از این داروهاست که مسمومیت با آن دارای شیوع نسبتاً بالایی در ایران می باشد. از طرفی، کودکان یکی از اقشار آسیب پذیر جامعه هستند که در معرض مسمومیت با انواع مواد، از جمله داروها قرار دارند. از آنجایی که تاکنون مطالعه­ای بر روی مسمومیت اطفال با ترامادول و فاکتورهای موثر بر آن در ایران انجام نشده است، بر ان شدیم تا در مطالعه­ای گذشته نگر، مسمومیت اطفال و نوجوانان اصفهان با ترامادول و فاکتورهای اپیدمیولوژیک موثر بر آن را بررسی کنیم.

در این مطالعه­ی توصیفی تحلیلی اپیدمیولوژیک، پرونده­ی تمام بیماران کمتر از 18 سال، که به علت مسمومیت با یکی از اشکال دارویی ترامادول، در بازه­ی زمانی 1393- 1389 در بیمارستان نور و علی اصغر (ع) بستری شده بودند وارد مطالعه شد. همچنین، پرونده هایی که بیشتر از 25% از داده های آنها موجود نبود از مطالعه حذف گردیدند. اطلاعات دموگرافیک بیماران، دوز مصرفی ترامادول، مصرف داروهای همراه، روشهای درمانی استفاده شده و تعدادی از علائم بالینی شامل تشنج و قندخون ثبت شد. داده های به دست آمده ابتدا مورد توصیف آماری قرار گرفته و ارتباطات و همبستگی های احتمالی بین شاخصهای اپیدمیولوژیک و پی آیند مورد تحلیل و مدلسازی قرار گرفت. آنالیزها داده ها توسط نرم افزار SPSS و در سطح خطای 5% انجام شدند. نتایج بدست آمده نشان داد که مسمومیت با ترامادول گرچه به طور کلی در سالهای اخیر کاهش یافته است، اما همچنان شیوع بالایی در بین کودکان و نوجوانان دارد. تشنج یکی از عوارض شایع و مهم مسمومیت باترامادول است که باید مورد توجه قرار بگیرد. آموزش روشهای حل مسئله و بهبود هوش هیجانی در نوجوانان و همچنین دور نگه داشتن داروها از دسترس کودکان کم سا­ل­تر و بسته­بندی های مناسب­تر و ایمن­تر شکل­های دارویی، می­تواند از مسمومیت کودکان و نوجوانان پیشگیری کند.