یکشنبه 01 05 1396

آخرین بروز رسانی : یکشنبه, 01 مرداد 1396

khwh-gl-6.jpg

تهیه و کنترل فیزیکوشیمیایی قرص ضد اسهال و ضد اسپاسم حاوی عصاره هیدروالکلی گیاه Pycnocycla spinosa Ex.Boiss ، در دانشکده داروسازی و علوم دارویی اصفهان

به گزارش روابط عمومی دانشکده، خانم نادیا عسگری از رساله دکتری عمومی خود تحت عنوان «تهیه و کنترل فیزیکوشیمیایی قرص ضد اسهال و ضد اسپاسم حاوی عصاره هیدروالکلی گیاه Pycnocycla spinosa Ex.Boiss» که با راهنمایی آقایان: دکتر ناصر توکلی، دکتر حسن صدرایی، دکتر مصطفی قنادیان و دکتر غلامرضا اصغری انجام شده و به شماره طرح تحقیقاتی 393076 به ثبت رسیده است، با موفقیت دفاع نمود.

گیاه P.spinosa، گیاه بومی کشور ایران با خواص ثابت شده ضد اسپاسم و ضد اسهال می تواند یک کاندید مناسب و همچنین درمانی جایگزین برای اسهال و IBS باشد. بنابراین، هدف از این مطالعه، تهیه فرمولاسیون با شکل دارویی قابل قبول و همچنین رسیدن به یک روش بهینه HPLC برای آنالیز مواد فعال موجود در عصاره و اشکال دارویی بود.

فرمولاسیون های متفاوت از قرص P.spinosa توسط روش گرانولاسیون مرطوب تولید شد. قرصهای بدست آمده از نقطه نظر سختی، فرسایش پذیری، زمان از هم پاشیدن آن و Assay دارو مورد ارزیابی قرار گرفتند. HPLC بر روی ماده موثره عصاره 6- (4- هیدروکسی -3- متوکسی فنیل) هگزانوییک اسید (HMPHA) موجود در عصاره P.spinosa و قرصها به منظور اندازه گیری میزان و شناسایی انجام گرفت. میانگین تغییرات وزنی، فرسایش پذیری، سختی و زمان از هم پاشیدن فرمولاسیون انتخاب شده ( قرص های 5 میلی گرمی) به ترتیب اعداد: mg 26/217، 69/0% ، N 6/53  دقیقه بوده اند. نتایج مشابه و قابل قبولی نیز برای قرص های 10 میلی گرمی به دست آمد. تعیین مقدار HMPHA به روش HPLC فاز نرمال در طول موج 291 نانومتر انجام پذیرفت. منحنی استاندارد دارو به این روش در بازه غلظتی 5/4 تا 15 میکروگرم بر میلی لیتر خطی بود. قرص های 5 و 10 میلی گرمی عصاره حاوی 64/1 و 59/3 میکروگرم ماده فعال HMPHA بود.

اطلاعات بدست آمده نشان داد که فرمولاسیون انتخاب شده از گیاه P.spinosa به صورت قرص، خصوصیات فیزیکوشیمیایی قابل قبولی دارد.