یکشنبه 26 09 1396

آخرین بروز رسانی : یکشنبه, 26 آذر 1396

1 9.jpg

اقدامات کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی استان در سه ماهه اول سال 96

کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی استان، در سه ماهه اول سال 96، اقدام به برگزاری دو جلسه به ریاست استاندار اصفهان و معاون سیاسی امنیتی استانداری، در محل استانداری اصفهان نمود.

 ماحصل این نشست ها شامل 5 دستور کار و 19 مصوبه بوده است که از جمله مصوبات آن می توان به ساماندهی کشتارگاه های دام استان به منظور مبارزه با بیماری های مشترک بین انسان و دام، پیگیری های مربوط به برنامه کنترل و مبارزه با سالک در سطح استان و لزوم تهیه گزارش پیوست سلامت قبل از اجرای طرح های بزرگ توسعه ای و نیز اجراء برنامه جامع سلامت استان اشاره نمود.

گفتنی است مصوبه مربوط به ساماندهی کشتارگاه های دام استان و تشکیل کمیته ساماندهی کشتارگاه ها اجرا و مابقی مصوبات در حال اجرا می باشد.

معرفی کار گروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی استان اصفهان

کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی استان یکی از کارگروه های تخصصی شورای برنامه ریزی و توسعه استان می باشد که به منظور پیشبرد اهداف نظام سلامت استان با همکاری سازمان ها و دستگاههای اجرایی هر 2 ماه یکبار تشکیل می گردد.

کارگروه مذکور در استان اصفهان از سال 1382 تاکنون به ریاست معاون سیاسی امنیتی استانداری و دبیری رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در استانداری برگزار می گردد.

دبیرخانه آن نیز در معاونت بهداشتی دانشگاه (گروه مهندسی بهداشت محیط) می باشد.

تا سال 1384 کارگروه با عنوان کارگروه بهداشت، درمان و تأمین اجتماعی در استان ها و به تبع آن در استان اصفهان و شهرستان های تابعه با تشکیل جلسات مربوطه به حل مسائل و مشکلات بخش بهداشت و درمان می پرداخت و پس از مدتی به کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان با همان شرح وظایف و ترکیب اعضا تغییر عنوان یافت.

همچنین جلسات متناظری نیز باحضور فرماندار و رؤسای دستگاه های اجرایی در شهرستان های تابعه استان تشکیل می شود.

این کارگروه با هدف های حفظ، ارتقای سلامت و بهبود کیفیت زندگی آحاد مردم، گسترش هماهنگی و همکاری های بین بخشی برای اجرایی نمودن مصوبات شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور و اتخاذ تدابیر مناسب، سیاست ها و راهبردها در سطح استان و سلامت همگانی و امنیت غذا و تغذیه اقدام به برگزاری نشست ها و جلسات متعدد می نماید.

کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی استان وظایف متعددی را بر عهده دارد که می توان به اجرایی نمودن تصمیمات شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور، بررسی مشکلات استانی مربوط به سلامت و امنیت غذایی استان و انعکاس پیشنهادهای مربوط به دبیرخانه شورا، بررسی راه های ارتقای سبک زندگی سالم، خدمات سلامت و امنیت غذایی در سطح استان، بررسی وضعیت سلامت جسمی در گروه سنی کودکان و نوجوان به ویژه دختران و راه های بهبود آن، بررسی راهکارهای پیشگیری از عفونت و بیماری های نوپدید و کنترل آن ها (ایدز و ...)، بررسی نیازهای بهداشتی درمانی و بیمه سلامت استان در ابعاد مختلف و اولویت های آن با توجه به نیازهای شهرستان ها و استان و بررسی الگوی نظارت بر بهداشت محیط، نظافت عمومی و کنترل مواد غذایی و بهداشتی اشاره نمود.

اصلاح طرح گسترش شبکه های بهداشت و درمان استان با توجه به تحولات جمعیتی، پیگیری شاخص های اساسی سلامت و امنیت غذایی استان در تعامل با شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور، نظارت بر حسن انجام پیوست های سلامت برای طرح های بزرگ توسعه ای استانی، حمایت از بخش غیر دولتی و جلب مشارکت در ساخت واحدهای بهداشتی و درمانی، ارائه ساز و کار واگذاری وظایف قابل واگذاری دستگاه های دولتی به بخش غیر دولتی و مراجع ذیربط، حمایت از توسعه گردشگری سلامت، توسعه تولید و مصرف محصولات سالم، نظارت بر اجرای استانداردهای غذا و دارو، بررسی و تصویب پیشنهادات و برنامه ریزی راهبردی ارائه شده توسط دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان یا سایر دستگاه های ذیربط در زمینه ارتقای خدمات سلامتی و امنیت غذا و سایر موارد ارجاعی مرتبط از مراجع ذیربط از دیگر وظایف این کارگروه در پیشبرد سلامت و امنیت غذایی استان می باشد.

شایان ذکر است اقدامات برجسته ای در این ارتباط در سطح استان در کارنامه فعالیت های این کارگروه وجود دارد که می توان به اجرای طرح تولید و توزیع یخ با بسته بندی بهداشتی در استان، الزام کارخانجات یخ سازی به استفاده از آب بهداشتی، جمع آوری کلمن های آب در سطح شهر و استفاده از آب بطری شده دارای مجوز از وزارت بهداشت برای اتوبوس های بین شهری، راه اندازی و بهره برداری از کشتارگاه فساران و تعطیلی کشتارگاه های اطراف با نظر کمسیون ساماندهی کشتارگاه ها و احداث کشتارگاه در شهرستان های موردنیاز از محل اعتبارات بنگاه های زودبازده کوچک، اجرای طرح جامعه ایمن در تعدادی از شهرستان های استان، مصوب شدن تدوین و اجرای نقشه جامع سلامت استان در برنامه پنجم و ششم توسعه و سند چشم انداز کشور و مطرح شدن پنج برنامه راهبردی نقشه جامع سلامت استان اصفهان شامل الف) پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی عروقی ب) پیشگیری و کنترل حوادث عمدی و غیرعمدی ج) پیشگیری و کنترل سرطان های شایع منطقه د)پیشگیری و کنترل عوارض و بیماری های حول و حوش تولد"پری ناتال" ه) پیشگیری و کنترل بیماری های روانی و اختلالات رفتاری و گزارش اجرای طرح تحول در نظام سلامت استان و بیان انتظارات از سازمان ها  اشاره کرد.

بهبود کیفیت شیر خام و ساماندهی مراکز جمع آوری شیر، تحت پوشش قرار گرفتن تعدادی از شهرها و روستاهایی که زیر نظر سازمان آب و فاضلاب شهری و روستایی استان نبودند، نمونه برداری از محصولات زراعی خام، سبزیجات، صیفی جات و میوه جات در میدان های مهم میوه و تره بار اصفهان به تعداد 189 مورد به منظور پایش باقیمانده سموم و همچنین میزان نیترات و عناصر شیمیایی خطرناک مربوط به عناصر سنگین توسط مرکز بهداشت استان، اجرای سند ملی تغذیه و امنیت غذایی کشور در استان اصفهان در جهت ارتقای وضعیت تغذیه و امنیت غذایی استان، تصویب اولین کمیته استانی شورای عالی پیشگیری و مبارزه با بیماری ایدز و ساماندهی امور گندم، آرد و نان از جمله غنی سازی آرد با مکمل ها در استان و ممانعت استفاده از سبوس غیر مجاز در نانوایی ها و استفاده از سبوس با قابلیت مصرف انسانی فقط در نانوایی های بربری در شهرستان اصفهان و راه اندازی دو کلینیک مشاوره و ترک مواد دخانی در مراکز بهداشت شماره یک و دو شهرستان اصفهان از دیگر اقداماتی است که کارگروه مذکور در استان اصفهان و در راستای حفظ و ارتقای سلامت مردم اجرا نموده است.