دوشنبه 02 05 1396

آخرین بروز رسانی : دوشنبه, 02 مرداد 1396

samamos12.jpg

اهمیت برنامه ایمن سازی و تقویت گزارش دهی بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن

واکسیناسیون نقشی شگرف در سلامت جامعه ایفا کرده است، پس از تامین آب آشامیدنی سالم، واکسیناسیون بیش ترین تاثیر در کاهش مرگ و میر به ویژه مرگ و میر کودکان و افزایش رشد جمعیت را داشته است .

ایمن سازی یکی از موثرترین روش های پیشگیری از بیماری های دوران کودکی است . در ۳۰ سال گذشته پس از آغاز برنامه توسعه ایمن سازی (EPI)، دستاوردهای مهمی در پیشگیری و کنترل بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن و ارتقاء سلامت کودکان کشورمان حاصل شده است. در حال حاضر کلیه کودکان کشور علیه بیماریهای سل، هپاتیت ب، فلج اطفال، دیفتری، سیاه سرفه، کزاز، هموفیلوس آنفلوآنزای تیپ ب، سرخک، سرخجه و اوریون واکسینه می شوند .
بیماری های سرخک و سرخجه مادرزادی در مرحله حذف قرار دارند ، ۱۷ سال است که کشور عاری از بیماری فلج اطفال است، کزاز نوزادی حذف شده و بیماری های دیفتری، سیاه سرفه و اوریون کنترل شده اند .
مرکز بهداشت شماره یک اصفهان به منظور تقویت گزارش دهی بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن و فعال نمودن بیمارستان ها، مطب ها و کلینیک های بخش دولتی و خصوصی، ضمن آموزش مسئولین بهداشت آنها، کارشناس مراقبت بیماریها نیز بصورت ماهیانه از مطب ها و کلینیک ها بازدید نموده و گزارش بیماریها را طبق فرم های مربوطه از مطب ها
اخذ می نماید.

لازم به ذکر است مطب ها و کلینیک ها طبق فرم معرفی نامه که به آنها تحویل شده است موارد مشکوک را جهت نمونه گیری به مراکز خدمات جامع سلامت که دارای آزمایشگاه می باشد معرفی می نماید که بعد از انجام آزمایش، به پزشک فیدبک داده می شود .

خوشبختانه شاخص های پوشش ایمن سازی مرکز بهداشت شماره یک اصفهان بالای ۹۵ % بوده و حتی این مرکز مناطق سکونت مهاجرین خارجی که بصورت کلونی زندگی می نمایند تحت پوشش قرار دارند. مثلاً کوره های آجرپزی محمد آباد، سجزی و... که با حضورفیزیکی کارشناس بیماریها در طول هفته بصورت سیاری در کوره ها، واکسیناسیون گروههای هدف را انجام می نمایند .

در این خصوص فعالیتها و هماهنگیهای درون بخشی و برون بخشی نیز انجام  گرفته و ضمن گزارش عملکرد فعالیت ها در ۵ سال اخیر بویژه سال ۹۵ و سه ماهه اول سال ۱۳۹۶  و فعالیتها در خصوص حج تمتع سال ۹۴ برای تقویت فعالیتها در زمینه بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن تصمیمات لازم اتخاذ می گردد .